Jak se zařízení sociálních služeb dostanou k penězům od pojišťoven za antigenní testování? VoZP jim zdarma poskytuje aplikaci
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak se zařízení sociálních služeb dostanou k penězům od pojišťoven za antigenní testování? VoZP jim zdarma poskytuje aplikaci

30. 11. 2020

Užitečnou aplikaci, která umožní domovům seniorů i ostatním zařízením sociálních služeb vykazovat pojišťovnám testování klientů i zaměstnanců antigenními testy na covid-19, urychleně vyvinula Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP).

Budou ji moci používat i pro pojištěnce dalších zdravotních pojišťoven. VoZP ji poskytuje volně a zdarma na svém webu.

Celkem 1 375 domovů seniorů, pečovatelských domů, center sociálních služeb a dalších zařízení má podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví povinnost každých pět dní otestovat své klienty i zaměstnance na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Protože však nemají standardně uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami, nemají ani žádné zkušenosti s tím, jak jim vykazovat zdravotnické výkony. V souhrnu nejde o malé peníze, protože klientů a zaměstnanců jsou v pobytových sociálních zařízeních desetitisíce a úhrada za každé jednotlivé otestování činí přes 200 korun.

Pomoc s administrativou
„S testováním se začalo v prvních týdnech listopadu, jen co byly do domovů seniorů a ostatních sociálních zařízení rozvezeny testovací sady. Neexistovala však žádná pomůcka k tomu, aby se tato nesmluvní zařízení dostala k penězům za provedení testů, na něž mají nárok. Zdravotní pojišťovny zaznamenávaly velký tlak na to, aby těmto poskytovatelům s vykazováním pomohly, a tak jsme se snažili ve VoZP co nejrychleji najít technické řešení,“ vysvětluje ředitelka zdravotního odboru Vojenské zdravotní pojišťovny Markéta Benešová.

Během několika dnů vznikla jednoduchá počítačová aplikace, do které budou zaměstnanci zaznamenávat každý provedený výtěrový test. Rozdělí testované podle příslušnosti ke zdravotní pojišťovně a také podle toho, jestli jde o klienty, nebo zaměstnance sociálního zařízení.

Testování je nutné vykázat hromadně za každý měsíc zpětně, poprvé tedy v prosinci za listopad. Aplikace vytvoří přehled všech provedených testů za daný měsíc – takzvanou KDÁVKU, kterou pak zástupce zařízení doručí zdravotní pojišťovně datovou schránkou, osobně na pobočku nebo prostřednictvím Portálu zdravotních pojišťoven spolu se standardní fakturou.


Stačí počítač s Windows
„K používání aplikace není potřeba nic jiného než počítač s operačním systémem Windows 7 či novějším. Poskytujeme ji zdarma nejen všem budoucím uživatelům, tedy zařízením sociálních služeb, ale i ostatním zdravotním pojišťovnám. Každý si může aplikaci nazvanou DÁVKY stáhnout na www.vozp.cz/davky. Kromě instalačního souboru tam najde uživatelskou příručku k aplikaci a zjednodušený video návod,“ upřesňuje vedoucí smluvních vztahů VoZP Markéta Foldyna Hellová.

Ve středu 2. prosince od 9:00 uspořádá VoZP k používání aplikace DÁVKY on-line školení přes Microsoft Teams, ke kterému se mohou připojit všichni zájemci.

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%