Vánoce nebudou, Ježíšek se zastřelil
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoce nebudou, Ježíšek se zastřelil

24. 12. 2020

„Sedí rodina u vánočního stromečku a čeká na příchod Ježíška. Zoufalý táta, který nestihl včas připravit vánoční dárky, se po chvíli zvedne, jde na dvůr, vystřelí z pistole. Potom se vrátí do místnosti a oznámí rodině – Vánoce nebudou, Ježíšek se zastřelil."

Jistě znáte tento vtip, který se v mnoha obměnách už několik let vypráví. Vždy mě pobavil, ale nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se fikce stane skutečností.  

Vánoční čas jsem vždy vnímala jako čas zklidnění, setkávání se s přáteli, čas rozjímání, rozloučení se s uplynulým rokem, bilancování, co se letos povedlo, i nepovedlo, a s jakými nadějemi vkročit do roku nového. K tomu patřilo i obdarovávání se vzájemně nejen dárečky, které měly potěšit a splnit přání obdarovaného, ale i upevnit pocit sounáležitosti v rodině, mezi přáteli, mezi spoluobčany, ve světě. I ve válečné době bylo vyhlášeno během vánočních svátků příměří.

Také letos jsem čekala, kdyže se dostaví ona sváteční atmosféra, lidé se na sebe začnou usmívat, budou k sobě vlídní….

No nic. Možná se usmívají, ale za proticovidovou rouškou to není vidět. I já se snažím. Cukroví napečeno, doma naklizeno, nazdobeno, dárky zakoupeny, zabaleny. Ale ta vánoční nálada pořád nepřichází. Na youtube jsem našla v archivu ČT seriál Písně pro Rudolfa III. A jeho vánoční díl s názvem Betlém mně konečně alespoň částečně navodil to příjemné vánoční rozpoložení. Tak ještě popřát přátelům, dokud mám inspiraci, alespoň elektronicky, když osobní setkávání letos zřejmě nebude možné. Naštěstí existuje spousta aplikací, které umožní rychlé vyrobení a odeslání jakékoliv gratulace. Dokonce i ti, kteří inspiraci nemají, si zde najdou přáníčka, kde je již text přání předepsán, stačí jen vyplnit jméno adresáta a podpis.

To by se děda divil! Mám před očima, jak můj dědeček přibližně týden před Štědrým dnem obešel všechny trafiky, a tam, kde měli nejhezčí vánoční pohlednice, nakoupil a pečlivě vybral přesně určený počet pro své příbuzné a přátele. Potom sedl za stůl, a vymýšlel pro každého z nich originální, neotřelé a srdečné přání do Nového roku, které potom na pohlednici pečlivě napsal svým úhledným krasopisným písmem, kterému jsme se sestrou říkali „kudrlinkové“.  Však si také všichni po léta jím psané pohlednice schovávali na památku. Ty mé elektronické gratulace sice asi každý po svátcích vymaže, zato ale, i když je napíši na Štědrý den ráno, stihnu je ještě  včas doručit.  Právě mi zapípala na mobilu zpráva - zřejmě mi někdo posílá vánoční přání.

„Od neděle 27.12. platí zpřísněný režim…“ snad bych toto sdělení dokázala i přijmout, kdyby bylo sděleno nějakou lidskou, hřejivou formou. Takhle si připadám jako za stanného práva. Alelujá.

Gratulace dopsány, rozeslány, je čas na odpolední siestu a zprávy dne.

„V Praze utekl vězeň." No, já ho chytat nebudu..

„Jak vypadají dárky pro nejbohatší lidi světa“  - tak to snad ani vědět nechci, k čemu mi tato informace je ?

„S dohodou nepočítáme, čekáme tvrdý Brexit“  to je silné prohlášení…

„30 nejlepších fotografií princezny Diany"  značí vyprázdněnost našich médií, když ani vánoční svátky pro ně nejsou dostatečně atraktivním tématem.

„Karel Gott na jedné z posledních nahrávek zpívá s Charlottkou Zvonky štěstí.“ Nahrávka, která by z etických důvodů neměla být nikdy zveřejněna. Karlovi se třese hlas, své pověstné výšky už nevyzpívá, zato Charlottka zpívá hezky a moc jí to sluší. Smutné.

„Které slavné krásky si mohou vyjít klidně naostro“ tuto informaci Ježíšek jistě ocení.

Ostatně, kde Ježíšek je ? Nějak se nám vytratil, copak opravdu spáchal sebevraždu ?

Opět po letech přeletěla nad zemí Betlémská hvězda, možná ho vzala s sebou zpět, a nového spasitele zatím nedodala. Nu což, svět ohrožuje pandemie, vše se mění, staré zvyky už nikoho nebaví, řítíme se do nového světa s novými zvyky, novými hodnotami, novými životními prioritami. Jakými ? V tom snad úplně jasno nemá nikdo, ale časem se vše znovu vymodeluje, vytvoří a snad i zachová. Tesknit po starém světě nebudu. Ale zítra, až přijdou vnučky, pustím jim staré pohádky v televizi,  rozsvítím stromeček, zazpíváme si koledy, potom půjdeme na procházku, obejdeme známé… počkat - máme zákaz sdružování, takže se vrátíme domů, rozdáme si dárky, které se mezitím objevily pod stromečkem, a budeme se pro tento večer tvářit, že Ježíšek je zde, že ještě neodešel. A my dospělí víme, že Ježíšek s námi bude tak dlouho, dokud bude uložen v srdcích dětí.

 

Přeji vám všem příjemné prožití vánočních svátků ve zdraví a zachování duševní rovnováhy do nastávajícího roku.

https://youtu.be/oFQXZsKatxU

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 45 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.