Letní scénu Divadla Ungelt letos zahájí Slepice na zádech s manželi Dykovými
Letní scéna Divadla Ungelt. FOTO: Divadlo Ungelt

Letní scénu Divadla Ungelt letos zahájí Slepice na zádech s manželi Dykovými

9. 1. 2021

Od 14.6.2021 do 31.8.2021 proběhne v prostoru hradčanského Nového Světa 17. ročník Letní scény Divadla Ungelt. Ta divákům nabídne nejen zvýšený komfort (zrenovované hlediště, nové sociální zázemí), ale především téměř celý náš repertoár.

Kromě prověřených diváckých hitů se můžete těšit i na několik novinek, jako například na inscenaci Slepice na zádech v hlavních rolích s Tatianou Dykovou a Vojtěchem Dykem. Právě tato bláznivá groteska o milovnici růží a jejím znepřáteleném sousedovi Letní scénu zahájí.

„Táni Dykové jsme po Skleněném stropu chtěli najít další titul přímo na tělo. Dohodli jsme se spolu, že zvláště poté, co konečně zvítězíme nad koronavirem a otevřou se divadla, budeme všichni potřebovat ozdravnou komedii. Poslal jsem tehdy Táně k přečtení Slepici na zádech. Nadchnula ji tak moc, že ji dala přečíst Vojtovi Dykovi – oba totiž už nějakou dobu snili o tom, že si spolu zahrají bláznivou komedii. Nedokážu si představit vhodnější pokoronavirovou novinku, než právě tyto dva ve Slepici na zádech,“ komentuje výběr titulu umělecký šéf divadla Pavel Ondruch. Premiéra inscenace je na kamenné scéně Divadla Ungelt naplánována na 26. 3. 2021.

Další novinkou Letní scény je inscenace hry Dobrou noc, mami, ověnčené Pulitzerovou cenou. V režii Víta Vencla se představí Taťjana Medvecká a Lucie Štěpánková.

„Když bylo před pětadvaceti lety slavnostně otevřeno Divadlo Ungelt, první hra, která v něm zazněla, byla právě hra Dobrou noc, mami. V režii Ladislava Smočka, který poté v Ungeltu zdomácněl, hrály hlavní role Jana Brejchová a Květa Fialová. Při příležitosti jubilejních oslav 25. výročí Ungeltu jsme se rozhodli tuto hru nastudovat znovu, navíc ve zbrusu novém současném překladu Pavla Dominika. Ohlédneme se tak o pětadvacet let zpátky a zároveň s tímto špičkovým textem vstoupíme do dalšího čtvrtstoletí, v němž stále chceme nabízet velkým hereckým osobnostem velké dramatické úkoly ve velkých příbězích," přibližuje Pavel Ondruch.

Odložená premiéra inscenace by měla na kamenné scéně Divadla Ungelt proběhnout v dubnu 2021.

Na Letní scéně se také odehrají dvě reprízy inscenace Jak starý je měsíc. „Hra moderního klasika Sama Sheparda Jak starý je měsíc se na české jeviště doposud nedostala. Možná i proto, že neexistoval ani žádný její překlad. Text jsme Pavlem Dominikem nechali přeložit pro našeho stálého spolupracovníka, moravskoslezského režiséra Janusze Klimszu, který se do historie Ungeltu zapsal především Deštivými dny. Když Klimsza v roce 2008 poprvé vstoupil do Ungeltu, bylo to ale právě se Shepardem. Z jeho tehdejšího pojetí klasiky Láskou posedlí bylo zřejmé, že Klimsza a Shepard si dokonale rozumějí. Navíc Klimsza v roce 2021 oslaví šedesátiny, čímž se ještě více přiblíží tématu této pozdní účtovací Shepardovy hry, kterou napsal v roce 2009 v 66 letech. Věřím proto, že inscenace bude i jeho vlastní autentickou syrovou výpovědí, která je jeho režijnímu stylu nejvlastnější.“ říká Pavel Ondruch. V hlavních rolích se představí Leoš Noha a Adrian Jastraban, premiéra je na kamenné scéně Ungeltu naplánována na 24.6.2021.

Letní scénu 2021 završíme 31. 8. zábavným pořadem s našimi hereckými hvězdami s názvem Ungelt zpívá! Za živého doprovodu se s prázdninami rozloučí Jitka Smutná, Bára Štěpánová, Tatiana Dyková, Tereza Nekudová, Petr Stach, Martin Písařík a Igor Orozovič. Průvodcem večera bude náš principál Milan Hein. Pořad bude natáčet Český rozhlas Dvojka.

Na programu Letní scény se ale samozřejmě objeví i již prověřené divácké hity jako například inscenace Housle, v níž excelují Pavel Liška, Milan Hein a Jiří Langmajer. Posledního zmíněného budou moci diváci vidět i ve Skleněném stropu společně s Tatianou Dykovou.

Na programu jsou i inscenace, které měly sice premiéru teprve v minulé sezóně, ale i za tu krátkou dobu si dokázaly získat srdce diváků. Konkrétně se jedná o inscenace Vejšlap s neodolatelnou trojicí Martin Písařík, Jan Holík a Petr Stach a Dovolenou paní Josefy, v níž září Jitka Smutná společně se svou dcerou Terezou Nekudovou a Radkem Valentou nebo Ondřejem Novákem. Jitka Smutná se kromě toho představí s Alenou Mihulovou v dojemné komedii Přítelkyně. Její partneření s Terezou Kostkovou, Mášou Málkovou, Sarah Haváčovou, Jaromírem Noskem a Jiřím Hánou si zase diváci budou moci vychutnat v inscenaci Kdokoli může dělat cokoli, která vznikla na základě dramatizace humoristického románu Betty MacDonaldové a kterou exkluzivně uvádíme právě jen na Letní scéně a na zájezdech.

Stálicí kamenné i Letní scény je poté anglická tragikomedie Pan Halpern a pan Johnson, kterou zdobí herecké výkony našich bardů Petra Kostky a Františka Němce, nebo Thálií ověnčené Deštivé dny v hlavních rolích s Richardem Krajčem a Davidem Švehlíkem. Stejně tak letos diváci na Letní scéně nepřijdou ani o sérii populárních představení se Simonou Stašovou.

 

divadlo
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%