Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem
Ilustrační foto: pixabay.com

Vláda utahuje šrouby: na hory mohou rodiny jen do vlastní chalupy a k babičce po zvážení a nejlépe s respirátorem

28. 1. 2021

Ačkoliv ukazatel skóre PES je už dva týdny na čtyřce, vláda zpřísňuje protiepidemická opatření. Nelíbí se jí vývoj v posledních dnech, kdy počet nově nemocných covidem-19 výrazněji neklesá. Opatření se zaměřují především na  pohyb lidí na horách.

Vláda po několikahodinovém jednání se zaměřila především na omezení volného pohybu osob. Zabránit chce především tomu, aby se na horách ubytovávaly celé rodiny. Proto vláda nařídila povinnost zájemce o ubytování v horských hotelech prokázat se písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl nucen podniknout služební cestu. Ubytovací zařízení pak mají povinnost tyto dokumenty uchovávat.

Ve vlastních rekreačních objektech by měla být ubytována pouze jedna rodina. "Když už lidé musí někam vyrazit, povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů. Lidé by v nich měli současně pobývat jen v jedné domácnosti. Lidé by měli na nezbytnou míru omezit kontakty s jinými osobami. Návštěvy v rodinách by měli lidé skutečně zvážit. A pokud k tomu dojde, je vhodné, aby nosili respirátory,“ uvedl po jednání vlády její místopředseda Jan Hamáček. Tato opatření budou podle něho  platit od tohoto pátku.

Jak dále Hamáček uvedl, pokud se bude epidemická situace v následujících dnech a týdnech zhoršovat, bude vláda zvažovat další zpřísnění a není ani vyloučeno omezení cestování mezi jednotlivými regiony.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný znovu zopakoval, že další rozvolňování může přijít až ve chvíli, kdy počet hospitalizovaných lidí klesne pod únosnou míru. „Bude potřeba nyní snížit počet hospitalizovaných na hodnoty mezi třemi a čtyřmi tisíci,“ řekl ministr Blatný. „Reprodukční číslo je kolem jedné a dává za pravdu tomu, že se brždění téměř zastavilo. Situace není dlouhodobě udržitelná. Je potřeba dosáhnout poklesu. Jakékoliv nové zhoršení situace by okamžitě vedlo k přetížení nemocnic, které jsou na hraně,“ dodal Blatný.

Vláda také obnovila zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Výjimkou je přítomnost třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů. Ostatní lůžková oddělení nemocnic zůstávají za přísných hygienických podmínek pro návštěvy dál přístupná, stejně jako sociální zařízení.

Počet nových případů onemocnění cvid-19 se v posledních dnech pohybuje kolem devíti tisíc, přičemž v nemocnicích leží s nemocí zhruba šest tisíc pacientů. Zhruba 150 nemocných denně nemoci podlehne.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%