Videohovory jako příležitost ztrapnit se a pobavit druhé
Ilustrační foto: ingimage.com

Videohovory jako příležitost ztrapnit se a pobavit druhé

22. 2. 2021

Covidová doba přivedla k používání videohovorů i lidi, kteří se jim dříve zdárně vyhýbali. Pro některé profese se staly nezbytností, ale mnohem častěji než dříve se používají i v rodinách. Věta ‚Babi, uvidíme se přes Skype nebo přes Zoom‘ se stala běžnou.

Pro někoho je to skvělý zážitek, když se mu na obrazovce notebooku objeví jeho rodina nebo kamarádi nebo spolupracovníci. Někoho to otravuje, je ve stresu a říká si: ‚Bože, takhle ošklivě přece ve skutečnosti nevypadám. Mám to všechno nastaveno správně? Haló, vidíme se? Slyšíme se?“

„Zpočátku to byl pro mě stres, ale časem jsme začala různé aplikace využívat a to, že se takto vídám s kamarádkami, dcerou i vnoučaty na dálku, je teď vlastně skvělé,“ říká sedmasedmdesátiletá Vlasta, která dříve využívala počítač jen k vyhledávání informací a posílání e-mailů. „Teď si klidně klábosím s vnučkou, ukazuje mi, co namalovala, co vyrobila, je rozhodně lepší ji vidět, než jen slyšet v telefonu,“ vypráví Vlasta, jejíž příbuzní žijí na opačném konci země a vzhledem k pandemii  ji nyní navštěvují méně, než dříve. Ovšem má jednu úsměvnou historku. „Jednou jsem si takhle chtěla povídat s bývalou kolegyní, akorát jsem zapomněla, že mám na hlavě natáčku. Jasně, že jsem si ji tam dala, abych při tom videohovoru vypadala dobře. Ta se u toho nasmála,“ říká.

Když jde o záležitost mezi přáteli či v rodině, je to legrace. Ovšem bizarních historek spojených s videohovory se v posledních měsících objevilo mnoho po celém světě.

Téměř klasikou se stali lidé, kteří si k videohovorům něco oblékají jen na horní část těla, ale pak zapomenou, že je stále zapnutá kamera a zvednou se. Takže kolegové na videokonferenci vidí manažera v obleku, který se postaví a má na sobě jen trenky či slipy. Kultovní se stala situace, kdy jistá mexická politička zapomněla, že hovor, který provádí z mobilu, je videohovor. Během něj si zašla do koupelny a omyla se, takže asi desítka kolegů, kteří hovor sdíleli, ji viděli nahoře bez. Jeden bídák dokonce stačil vyfotit obrazovku počítače, na které je v této situaci vidět. Snímek se stal hitem sociálních sítí.

Nedávno došlo k zajímavému trapasu při videokonferenci mezi vysoce postavenými právníky ve Spojených státech. Jeden zřejmě zasedl k počítači poté, co si na něm hrálo jeho dítě, protože v něm byl nastavený filtr, který tvář člověka promění v kočku. Takže dotyčný hovořil s kolegy a jeho hlasem mluvilo z obrazovky roztomilé bílé koťátko. Když ho na to ostatní upozorňovali, nechápal, co po něm chtějí. Ano, technické vymoženosti počítačů jsou nyní rozmanité a málokdo je umí úplně zkrotit.

V jedné rodině se nedávno děda připojil k videohovoru se synem a vnukem. Dlouho si s nimi z kuchyně pěkně povídal, až si najednou uvědomil, že se syn i vnuk divně tváří. „Uculovali se, usmívali, pak syn ukazoval, ať se otočím. No naše babička si to za mnou mašírovala kuchyní jen ve spodním prádle, protože právě vyšla z koupelny a šla se napít. Vůbec si to neuvědomila, klidně postála těsně za mnou a pak pomalu odkráčela,“ vypráví se smíchem.

Slavnou se stala před časem i britská moderátorka, která v době karantény vysílala živě ze svého bytu. Zatímco hovořila k národu na vážné téma, prošel za ní její muž. Byl zcela nahý.

Neuvěřitelné zážitky z distanční výuky přes webkamery mají i učitelé. Mnozí viděli maminky či tatínky svých žáčků spoře oblečené, kterak se omylem mihli v záběru, ale stalo se také, že maminka jen v podprsence cosi vysvětlovala dcerce u počítače tak, že se téměř celá navalila na obrazovku, protože zapomněla, že ta ji během toho snímá a poskytla tak učiteli zajímavé výhledy.

Horší snad byla už jen situace, kdy při jedné pracovní videokonferenci bylo vidět, jak má jedna z hovořících expertek za sebou na polici mezi odbornou literaturou postavený vibrátor.

Faktem je, že pandemická doba přivedla k využívání videohovorů i lidi, kteří se dříve považovali za zbytečné. Naučilo se s nimi zacházet mnoho lidí vyššího věku, pro některé se staly prostředkem, jak zůstat v kontaktu s příbuznými v době, kdy byli v karanténě v domovech seniorů. Některé samy svým klientům pomáhaly, aby se takto mohli s příbuznými spojit.

Právě zacházení s videohovory je totiž ukázka, jak může technika život zjednodušit, zpříjemnit, ale také zamotat nebo způsobit pořádný trapas.

internet rodina video
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.