Hrrr na ně... Rocker s chraplavým hlasem Jiří Schelinger by 6. března oslavil sedmdesátiny
Jiří Schellinger rozdává podpisy. FOTO: soukromý archiv Milana Schelingera – CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Hrrr na ně... Rocker s chraplavým hlasem Jiří Schelinger by 6. března oslavil sedmdesátiny

4. 3. 2021

Asi nikdo nedokázal zanechat v českém rockovém písečku za krátkou dobu své kariéry takovou stopu jako JIří Schelinger. Vždyť odešel tak mlád, v pouhých třiceti letech.

Geniální, charismatický zpěvák, rocker, skladatel, lamač dívčích srdcí, rebel, by oslavil 6. března sedmdesáté narozeniny.

K hudbě jej přivedl jeho otec, koncerní kytarista a učitel hudby. Sám Jiří se už jako malý kluk začal učit hrát na klavír a později na kytaru. Po základní škole, kde založil svou první kapelu Nothing But Nothing, nastoupil na učební obor instalatér, ale školu nedokončil. V srpnu roku 1968 byl za rozmisťování protiruských plakátů vzat do vazby, kde se pokusil o demonstrativní sebevraždu. Léčil se v Bohnicích  a na "hlavu" obdržel i modrou knížku, díky které nemusel na vojnu.

První veřejná vystoupení a nahrávky

Veřejně začal Jiří Schelinger vystupovat v barové skupině Ivo Trojana Smaragd, poté nastoupil na místo kytaristy a zpěváka bluesové kapely The Happy Five. Ta však odjela bez Jiřího Schelingra na angažmá do Finska, proto přijal nabídku Karla Šípa a stal se členem jeho skupiny Faraon. S tou natočil roku 1972 svůj první velký hit, píseň „Holubí dům“ od skladatelů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka a několik dalších singlů. V roce 1973 pak přešel do skupiny Františka Ringo Čecha. Společně nahráli hit „Švihák lázeňský“ a následovalo album Nemám hlas jako zvon.

Roku 1977 nahrál s Čechem a jeho skupinou další studiové album Hrrr na ně… Byla to první hardrocková deska v Česku. O dva roky později vydal Jiří Schellinger album Nám se líbí, následně se začalo připravovat nové album s názvem Zemětřesení, které už ale kapela nedokončila kvůli zpěvákovu předčasnému úmrtí.

Předčasná smrt plná záhad

Dne 13. dubna 1981 odjel Jiří Schelinger na pozvání bratislavského studia Československé televize do Bratislavy, kde měl natočit na playback svůj filmový hit „Což takhle dát si špenát“. Za dosud nevyjasněných okolností skočil z bratislavského Starého mostu do Dunaje. Jeho tělo je dle oficiální zprávy uloženo na hřbitově v pražských Olšanech.

Ovšem zpěvákova smrt nebyla nikdy objasněna. Spekuluje se o několika verzích. Mohlo se jednat o úkladnou vraždu zosnovanou Státní bezpečností. Zpěvák také mohl být pod vlivem marihuany a spekulovalo se také, že mohlo jít o pokus zpěváka emigrovat, žít v ústraní či o sebevraždu.

Přes svůj krátký život se každopádně stal legendou českého bigbítu. Jeho zpěv je dodnes jedním z nejcharakterističtějších v české rockové historii a je považován za jednoho z největších českých rockových zpěváků. Charismatický Schelinger se dokázal uplatnit v jakémkoli žánru včetně středního proudu, blues nebo swingu. Na jednu stranu písněmi Což takhle dát si špenát, René, já a Rudolf či Dráty pletací patřil do středního proudu, na druhou stál u zrodu české hardrockové scény a mnohé příznivce folku oslovil jeho nejznámější hit Holubí dům. Za svou kariéru nazpíval přes 180 písní.

Vzpomínkové akce

Skupina příznivců Jiřího Schelingera připravila při příležitosti dvou letošních výročí populárního zpěváka vzpomínkové akce v on-line prostoru. Nabízet je bude po celý rok. Dění okolo výročního roku a oslav Jiřího Schelingera mohou fanoušci sledovat ve speciální facebookové skupině symbolicky pojmenované Jiří Schelinger 70', do které se dokonce mohou i živě zapojit a stát se tvůrci obsahu. 

"Cílem skupiny je vytvořit unikátní on-line obsah, v němž nebudou chybět live streamy a on-line rozhovory s kolegy, kamarády, členy kapel, ve kterých Jiří Schelinger působil, ale i s rodinou, spolužáky, fanoušky nebo muzikanty, které svojí tvorbou ovlivnil. Ve druhé polovině roku, doufejme, se fanoušci Schelingera sejdou i na akcích, besedách, výstavách a koncertech," uvedla jedna z organizátorek akcí Lenka Netušilová.

V prvním živém vysílání ve skupině Jiří Schelinger 70' fanoušky pozdraví Josef Havlíček, který byl posledním bubeníkem kapely Jiřího Schelingera. V hodinovém live streamu odpoví na dotazy, které mu budou moci zájemci klást on-line.

Předčasně zesnulou rockovou legendu připomíná i hudební projekt Zemětřesení, který nedávno uzavřela nahrávka s názvem Epilog. Navazuje na alba Zemětřesení z roku 1993 a předloňské Zemětřesení 2 obsahující především zbylé nevydané skladby, které Schelinger složil a hrál na koncertech před svým úmrtím.

Zemětřesení z roku 1993 nahrála sestava ve složení Doležal, zpěvák Aleš Brichta, baskytarista Vlasta Henych a bubeník Štěpán Smetáček. Čtvrtstoletí existence projektu Zemětřesení loni připomněla reedice alba, na kterou dva nové bonusy přidal Schelingerův bratr Milan. Na Zemětřesení 2 Brichtu nahradil Mladen Djelmo, známý například z projektu Led Zeppelin Southern Revival, a na místo baskytaristy přišel Miloš Doležal junior. Stejná sestava by chtěla Schelingerovy písně prezentovat i na koncertech.

S využitím Wikipepedia.org

 

 

 

 

hudba osobnosti zpěvák
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.