Dokážete si v téhle době ještě zazpívat?
Ilustrační foto: pixabay.com

Dokážete si v téhle době ještě zazpívat?

2. 4. 2021

V době mého mládí se v naší velké rodině hodně zpívalo. Babička a její 2 sestry měly krásné hlasy a při draní peří jsem jako malý kluk ani nedutal. Když jsem pak v dospělosti u ní přechodně bydlel, poslouchali jsme při černé hodince rádio, kde každý den od 17 hodin běžel pořad  "Hrají a zpívají Plzeňáci". Tam kraloval především zpěvák Jaromír Horák, nezapomenutelný "Král chodských lidových písní". V létě, když pobývám v tomto malebném kraji, poslouchám podobný pořad a zpívám si s ním i s dalšími zpěváky.

Dalším mým "zlatým chlapcem" je populární a skvělý Jožka Černý!  Jeho píseň "Za tú horú, za vysokú" mám nejraději. Ten příběh, jak "šohaj" sedí někde ve sklípku u dobrého vína a sám sobě hledá výmluvy, proč nemůže jít za svou milou, je krásný! S těmito dvěma "velikány" statečně držela krok zpěvačka Jarmila Šuláková a obávám se velice, že tuto slavnou trojici hned tak nikdo nepřekoná! O lidové písně nejeví většina rozhlasových stanic zájem, ČT2 má jen jeden pořad s Jožkou Šmukařem za týden, a tak nám zbývá jen pustit si "lidovky" na Youtube. Tam se občas uchyluji, abych si procvičil bránici a celkově se uvolnil. Není to ale to, co kdysi bývalo mou chloubou. Z hrdla se ozývají podivné zvuky, chvíli to drhne, pak to "ulítne" někam nahoru a to už manželka vtrhne do mého pokoje s obavou (možná i nadějí), že odcházím navěky z tohoto světa.

A co vy? Zazpíváte si někdy nebo dodržujete zákaz zpěvu i doma? Zpěv je prý velmi zdravý jak pro zmíněné dýchací cesty, tak především pro naši psychiku.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.