Výstavu je možné navštívit i virtuálně, nabízeme vám několik tipů
FOTO: Národní knihovna ČR

Výstavu je možné navštívit i virtuálně, nabízeme vám několik tipů

14. 4. 2021

Protiepidemická opatření se mírně uvolňují, nicméně stále ještě není možné zajít za kulturou osobně. Proto Vám nabízíme další tipy na virtuální cesty za kulturními zážitky z pohodlí Vašich domovů. 

Tvorbu Jana Reilicha, jehož rozsáhlá umělecká činnost na poli grafického designu zasahovala i do mnoha dalších odvětví a zásadně formovala výtvarnou scénu poválečného Brna, Vám nabízí Moravská galerie Brno. Její odborníci využili příležitosti 101. výročí od Rajlichova narození připadající na 10. duben, a zveřejnili virtuální archiv jeho dostupných děl. Tento sbírkový katalog bude sloužit nejen Vám pro potěchu oka, ale též badatelům i široké veřejnosti; jeho obsah se dočká průběžného doplňování. Sekci sbírek online věnovanou Janu Rajlichovi najdete zde.Toužíte-li zhlédnout či připomenout si různé vernisáže a další akce, které galerie pořádala, podívejte se na bohatý přehled videí. Krom jiných zde naleznete i představení úžasného architektonického díla Dušana Jurkoviče.

Pražská Národní galerie též doufá, že se její dveře brzy pro návštěvníky otevřou a že budete moci zhlédnout jak stálé sbírky s unikátními díly tvůrců napříč stoletími, tak i krásné nové tématické výstavy. Než se tak stane, doporučujeme Vám využít bohatou nabídku programů online, která se skládá z virtuálních prohlídek, workshopů. komentovaných prohlídek, přednášek či diskuzí. Podívejte se na například na výstavu Mezi abstrakcí a surrealismem: artificialismus Jindřicha Štyrského a Toyen / Paříž 1925⁠–⁠1928, výstavu Ztracené klíče – Viktor Pivovarov a staří mistři, na poutavou výstavu dřevořezů Paula Gauguina či půvabných rostlinných motivů v asijském umění  - i na spousty dalších. Online můžete vyslechnout i různé přednášky či se zúčastnit krátkých komentovaných prohlídek, například k Rembrandtovu dílu.

Národní knihovna se sice již v omezeném provozu otevírá čtenářům, ale na kulturní akce, které zde probíhaly, si ještě musíme počkat. Přesto neodoláme a nabízíme Vám virtuální procházku po nejpoutavějších místech Klementina, kde knihovna sídlí. Nádherné období baroka na Vás zapůsobí jak v proslulé Barokní knihovně, tak v Zrcadlové kapli či tzv. Novém matematickém sále. Prohlédnout si můžete i Astronomickou věž či dvě krásné studovny.

Národní ústav lidové kultury ve Strážnici nabízí na svých stránkách rozsahem i obsahem unikátní online informace pro milovníky krojů: Výstava Lidový oděv na Moravě (kterou zatím osobně vidět nemůžete, ale jakmile to protiepidemická opatření povolí, vřele Vám ji doporučujeme),  před Vámi otevírá bohatou pokladnici lidových krojů, v nichž naši předkové chodili ve všední den, slavili významné svátky či do kterých se strojili na významné dny v životě.

Závěr dnešních doporučení patří květinám. Jistě mezi Vámi není nikdo, komu by se nelíbily exotické orchideje. Tyto fascinující rostliny patří do čeledi vstavačovité Orchidaceae. Je jich neuvěřitelné množství druhů; odhady se pohybují okolo 27000 (!) v necelých 900 rodech – tedy zhruba každý desátý druh vyšších rostlin na Zemi je orchidej. Každý rok však přibývají nové popisy a žádné číslo tudíž není konečné. Sbírka Botanické zahrady Praha čítá na 2300 druhů orchidejí a přináší Vám virtuální ochutnávku prohlídky jejich exemplářů, kdy se Vám po rozkliknutí fotografie zobrazí větší foto i s popiskem druhu. Jen si musíte pospíšit, výstava online potrvá pouze do 15. dubna 2021! Pokud toužíte vědět o orchidejích více, podívejte se zde:

 

Známou výstavu orchidejí, kterou si budete moci prohlédnout osobně, zahrada přesouvá na podzimní termín a věří, že tentokrát už to opravdu vyjde.

 

Simona Cigánková

 

 

 

 

 

 

 

kultura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%