Hrad Windsor, poslední místo odpočinku prince Philipa, vévody z Edinburghu
Hrad Windsor. FOTO: Autor: Mark S., commons.wikimedia, CC BY-SA 3.0

Hrad Windsor, poslední místo odpočinku prince Philipa, vévody z Edinburghu

17. 4. 2021

Posledním místem odpočinku prince Philipa, vévody z Edinburghu, je královská hrobka na hradě Windsor. Tady manžel britské královny Alžběty II. zemřel a v místní Kapli sv. Jiří se v úzkém rodinném kruhu konal také jeho pohřeb.

Hrad Windsor v hrabství Berkshire, asi 30 kilometrů od Londýna, je po Pražském hradě druhým největším hradem na světě a také nejdéle soustavně obývaným hradem již od dob Viléma I. Dobyvatele. Plocha, kterou hrad zabírá, činí přibližně 45 000 čtverečních metrů. Původně šlo o dřevěný hrad, který stál v místě dnešní kruhové věže. Jeho původní role byla strategická, protože stojí na strmém kopci s výhledem na řeku Temži. Vše se začalo měnit až za vlády Jindřicha II., kdy se na hradě  rozběhly rozsáhlé stavební úpravy. V době jeho panování vznikly první kamenné stavby, k nimž patří i dodnes zachovalá kamenná věž. Podobu hradu, kterou známe dnes, získal Windsor v 17. století za vlády Karla II. Jeho plánem bylo vytvořit z Windsoru nejokázalejší a nejkrásnější hrad v Anglii. Vybudoval nové části, například státní apartmány vyzdobené stropními malbami a řezbářskou výzdobou. 

Společně s Buckinghamským palácem v Londýně a Holyrood Palace v Edinburghu je hrad Windsor jednou z oficiálních rezidencí britské monarchie. Angličtí panovníci jej obývají déle než 900 let, přičemž se tam vystřídaly čtyři desítky panovníků.

Celé sídlo a jeho nádvoří připomínají se svými zelenými trávníky a stromy spíše park. Od jara do podzimu kvetou růže v královnině Jubilejní zahradě. Byla vybudována roku 2002 k výročí zlaté svatby Alžběty II. a vévody z Edinburghu.

V roce 1992 propukl na hradě Windsor požár, a to v soukromé kapli královny, kdy vadný reflektor zapálil závěsy. Plameny se velmi rychle rozšířily do dalších místností a nakonec požár zničil 115 pokojů a dalších devět velkých oficiálních místností. Škoda se vyšplhala na 37 milionů liber a trvalo několik měsíců, než se podařilo hrad vrátit do původního stavu. Královna byla šokována a později rok 1992 popsala jako annus horribilis, tedy „strašným rokem”.

Hradní komplex je otevřen veřejnosti a návštěvník se dostane prakticky všude. Prohlídkové trasy zahrnují také honosné a prostorné státní apartmány s pozlaceným nábytkem a tisíci obrazů ilustrujících bohatou britskou historii. Pro veřejnost jsou tyto prostory uzavřeny pouze při ceremoniálech nebo státních návštěvách.

Hrad Windsor by se měl podle posledních a zatím neověřených zpráv stát trvalým domovem královny Alžběty II., aby mohla být svému zemřelému choti co nejblíže. Královské povinnosti hodlá nadále vykonávat převážně v Buckinghamském paláci.

(S využitím wikimedia.org)

 

Vaše královská Výsosti vévodo z Edinburghu, odpočívejte v pokoji!

 

historie Velká Británie
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.