Tip na výlet: Naučná stezka Olšina
Naučná stezka Olšina je znovu otevřena. FOTO: Poskytnuto Vojenskými lesy a statky

Tip na výlet: Naučná stezka Olšina

26. 5. 2021

Od loňského června má Šumava pro návštěvníky další velké lákadlo. Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR zde otevřel novou naučnou stezku Olšina s návštěvnickým centrem, která veřejnost zavede do unikátní přírody, jíž se po desetiletá vyhnul okolní civilizační ruch.  

Sedm kilometrů mokřady, rašeliništi i nad vodou

7322 metrů dlouhá trasa vedoucí po souši, ale především po povalových chodnících mokřady i nad vodní hladinou představuje návštěvníkům unikátní přírodní oblast kolem 600 let starého rybníka, která se teprve v roce 2016 otevřela veřejnosti po optimalizací vojenského újezdu Boletice. Vzhledem k tomu, že lokalitou doposud zatím nevedla žádná turistická trasa, otevírá stezka veřejnosti šumavskou přírodu, již po desetiletí znali jen lesníci VLS a přírodovědci.

Interaktivní expozice v návštěvnickém středisku pak představí veřejnosti celý region, včetně vzácné přírody, jež je ukryta uvnitř nedalekého vojenského újezdu. Projekt je výsledkem česko-rakouské spolupráce, která získala podporu evropského strukturálního fondu Interreg. Jeho realizace trvala necelý rok a vyžádala si náklady přes 24 milionů korun. A zájem veřejnosti o novou šumavskou trasu již v první hlavní sezóně předčil všechna očekávání. Do konce prázdnin ji navštívilo bezmála 15 tisíc zájemců.

Stezka plná překvapení

Na toho, kdo se na Olšinu vydá, čeká unikátní trasa plná naučných informačních prvků - od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích na stezce. „K naučné stezce jsme přistoupili netradičně a hledali jsme nová řešení, která zapadnou do místní přírody a budou lákadlem pro návštěvníky. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky, kterým jsme vdechli netradičnost. Na stezce natrefíme na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která nás přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí,“ popsal projekt jeho spoluautor Vojtěch Rýzner ze studia Reaktor.

„Ráj“ pro ornitology

Rybník Olšina je součástí chráněné krajinné oblasti Šumava, jeho okolí je vyhlášeno přírodní památkou. A část trasy návštěvníky zavede také do okrajových částí evropsky významné lokality Ptačí oblast Boletice. Toto území chráněné v rámci evropské soustavy Natura 200 o rozloze přesahující 23 tisíc hektarů je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky.

Podrobné informace o návštěvnickém středisku a naučné stezce i aktuality jsou návštěvníkům k dispozici na webových stránkách projektu na www.vls.cz/cs/naucna-stezka-olsina. Na webu mimo jiné najdou také doporučení v souvislosti s aktuálními klimatickými podmínkami ve formě semaforu. Naučná stezka Olšina je totiž autentickou stezkou šumavskou přírodou, vedoucí mokřady. A tomu je třeba také přizpůsobit oblečení a třeba i obuv, především v deštivém období, kdy se zde neobejdete bez kvalitních trekových bot či holínek.

„Ladění“ trasy po první sezóně

V polovině dubna 2021 se trasa veřejnosti na dva měsíce uzavřela. Vojenské lesy a statky se totiž před letošní hlavní sezónou rozhodly na základě vyhodnocení té předchozí „doladit.“ První rok stezky totiž ukázal, že nečekanou vysokou návštěvností v kombinaci s vyšší srážkovou činností v roce 2020 došlo k degradaci některých úseků trasy, především v místech, kde vede běžným terénem. Na stezce se místy začala objevovat bahenní pole a docházelo k poškození okolí návštěvníky, kteří se je snažili obejít. Nyní se okruh kolem šumavského rybníka opět otevřel veřejnosti, přibylo zde dalších více než 670 metrů dřevěných povalových chodníků.

„Jde vlastně o optimalizaci stezky na základě zkušeností z první sezóny provozu této hodně neobvyklé turistické trasy tak, aby stavba ideálně respektovala zájmy návštěvníků i požadavky ochrany unikátní přírody v lokalitě. Chceme vychytat všechny mouchy, které se zde projevily, aby na hlavní sezónu bylo vše perfektní,“ vysvětlil vedoucí oddělení investic Vojenských lesů a statků Libor Barák.

 

Jan Sotona

 

 

 

 

 

cestování Šumava Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%