Vypadávání vlasů trápí čím dál více lidí. Může za to nejen onemocnění covid-19
Příčinou padání vlasů je často stres. FOTO: Ingimage

Vypadávání vlasů trápí čím dál více lidí. Může za to nejen onemocnění covid-19

29. 5. 2021

Padají mi vlasy. Výrazně více, než tomu bylo dříve. Ten problém trápí v posledních měsících řadu lidí, mnozí kvůli němu míří do ordinací, protože mají obavy, zda nesignalizuje vážný zdravotní problém. Čím dál více se mluví o souvislosti tohoto jevu s pandemií koronaviru.

Ženy, které prodělaly nemoc covid-19 s těžším průběhem, mají počítat s tím, že jim během následujících měsíců po vyléčení budou padat vlasy. Mužů se to týká méně. Tento závěr zveřejnil prestižní vědecký časopis Lancet. Jde o novou studii, která vznikla na základě zkoumání více než šestnácti set pacientů z čínského Wu-chanu. Ti byli propuštěni z nemocnice po těžším průběhu nemoci mezi lednem a květnem loňského roku. Půl roku po konci hospitalizace podstupovali různé testy, vyplňovali dotazníky. Cílem bylo zjistit, jestli a jaké covid zanechává následky. Kromě různých obtíží si většina lidí stěžovala, že jim výrazně prořídly vlasy. A to zejména ženám.

S tím, jak vlna covidu prošla světem, si nyní na stejné potíže stěžují lidé v dalších zemích. Potvrzuje se, že padání vlasů s pandemií skutečně souvisí. Ovšem pozor, není možné říct, že je covid jednoznačnou příčinou a už vůbec ne, že jde o výjimečný jev.

„Každý, komu začaly padat vlasy, by měl hledat příčiny tři měsíce předtím. Často jde o jev, kterému předcházel stres, operace nebo třeba infekce,“ uvedla lékařka Naděžda Vojáčková. Stejný závěr vyplývá z prohlášení americké asociace dermatologů, která se snaží mírnit paniku, kterou šíří někteří lidé prohlašující, že kdo měl těžký covid, bude zanedlouho bez vlasů. „Jedná se o dočasnou ztrátu vlasů a ta je po horečce, infekci či nemoci běžná. A protože jedním z příznaků covidu – 19 jsou vysoké horečky, je padání vlasů vlastně normální jev. Pokud šlo o těžší formu, může být výrazné. Zpravidla trvá šest až devět měsíců,“ stojí v prohlášení.

A ještě jedna věc, proč se není nutno padání vlasů po covidu děsit. K výraznému vypadávání vlasů často dochází po určité hodně stresující události. A tou onemocnění covidem je, zejména, pokud člověk prodělal těžkou formu, tedy, když měl strach, co bude dál, když bojoval o život, když poznal, jaké to je nemoct dýchat. Takže vlastně jde o přirozený jev, který zná mnoho lidí, kteří se potýkali s nějakou nemocí.

ISS_23470_01789.jpg
Vypadávání vlasů po prožitém stresu bývá výrazné, ale dočasné. Vlasy zase narostou. FOTO: Ingimage

Dočasné vypadávání vlasů se nazývá telogenní efluvium a někdy ho zažívají například ženy po porodu. „Zatímco u zdravého člověka, který nemá žádnou nemoc, stres, horečku, je poměr rostoucích a klidových vlasů 90 :10, po prodělání vážné formy nemoci jako je například covid-19 se může poměr posunout až na 50:50,“ uvedla lékařka Abigail Cline, která tento jev zkoumá.

Mezi mnoha lidmi se kvůli vypadávání vlasů v souvislosti s covidem začíná šířit panika. Ženy se obávají, že půjde o setrvalý stav, že jim vlasy už nenarostou. Týká se to zejména žen středního a vyššího věku, které už nemají tak kvalitní kštici jako za mlada a teď se bojí, že se jim ještě navždy zhorší. Ovšem snímky, na kterých jsou s chumáči vlasů v rukách, nyní zveřejňují na sociálních sítích i mnohé mladé dívky. Svět například obletěly fotky mladé hollywoodské herečky Alyssy Milano, která pózovala s kartáčem plným svých dlouhých vlasů a značně prořídlým účesem.

Nicméně padání vlasů pozorují v poslední době i lidé, kteří si nejsou vědomi, že by covid prodělali, tudíž je jasné, že neměli těžkou formu nebo že ho neměli vůbec. Ani na tom není nic divného. Lékaři se shodují, že celý minulý rok byl jedním velkým stresem, takže se změněný životní styl způsobený pandemií mohl podepsat i na lidech, kteří covid neprodělali a na některých třeba právě vypadáváním vlasů.

Na celém tom nemilém jevu je jedna pozitivní věc – slovo dočasné. Problém se jmenuje dočasné vypadávání vlasů. Znamená to tedy, že po několika měsících, kdy vlasy výrazně prořídnou, by tedy měly začít růst nové. 

koronavirus vlasy zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.