Na procházce od Pražského hradu na Letnou aneb Jak si užít Prahu bez davů lidí
Foto: autorka

Na procházce od Pražského hradu na Letnou aneb Jak si užít Prahu bez davů lidí

4. 6. 2021

Když naše společnost dostala možnost opět se volně pohybovat, vydala jsem se do míst, kterým se v obvyklých dobách vyhýbám na sto honů. Tušila jsem, že než se sem dostanou zahraniční turisté, budu se moci těšit z procházky i z pohledů, aniž bych se musela prodírat davy lidí.

Nejen, že jsem se nemýlila, ale v příjemném jarním dni jsem si užila svěží vzduch, barvy, klid a pohledy, které nikdy neomrzí.

Bezpečnostní rám jsem, kromě obsluhujícího muže, měla sama pro sebe. Vojáci střežili vjezd do areálu Pražského hradu, a já jsem šla boční cestou do malé zahrady Na Baště se zajímavým Plečnikovým schodištěm. Prošla jsem se liduprázdným prostorem před chrámem sv. Víta, vrátila jsem se okolo hradní stráže a pokochala jsem se výhledem na hrad z terasy u Jízdárny Pražského hradu. Jindy zaplněné prostranství jsem sdílela se zahradníkem, který v zadní části terasy upravoval trávník.

Mým cílem byla Královská zahrada. Upravené záhony, čisté cestičky, nádherné keře s bohatými květy, Prezidentský domek, Velká míčovna s pyšným pávem a z mnoha míst pohled na věže a věžičky nejen Pražského hradu. Dopolední čas se začal blížit k poledni, ranní mraky ustoupily slunečním paprskům a zahradou se začali procházet další návštěvníci, i když ve velmi malém počtu.

Z rohu budovy Belvederu, letohrádku královny Anny, se opět naskytl krásný pohled na Prahu. Královskou zahradu jsem opustila s pohledem na fontánu, a než jsem vstoupila na cestičku v Chotkových sadech, přes ulici jsem si prohlédla Vějíř Žofie Chotkové, plastiku s fontánkou. Zajímavé.

Košaté koruny vzrostlých stromů v Chotkových sadech nabízejí stín, který v horkých dnech vděčně vyhledávají matky s miminy, studenti, na lavičkách senioři. Dnes, kromě jedné osoby, byly trávníky opuštěné. Země se ještě nestačila ohřát. Moje kroky vedly na různé vyhlídky a přes mostek nad silnicí, okolo Kramářovy vily do parku na Letné. Střídala jsem fotoaparát s mobilem a nemohla jsem se vynadívat na neopakovatelné panorama hlavního města. Praha, to však nejsou jen Hradčany, Petřín, Malá Strana. Je zde mnoho zákoutí se zajímavou historií, architekturou, atmosférou. Jen se za nimi vydat. Sama pro sebe to beru jako podnět k dalším procházkám.

 

 

 

cestování Praha Pražský hrad
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%