Nebudeme si věrní, miláčku. Model vztahu, kterému se říká polyamorie, je v poslední době v módě
Ilustrační foto: Ingimage

Nebudeme si věrní, miláčku. Model vztahu, kterému se říká polyamorie, je v poslední době v módě

21. 6. 2021

Polyamorie. To je slovo, které se v poslední době šíří internetem a médii. Dříve ho většina lidí neznala, nyní se k němu hlásí veřejně známé osobnosti. Žijí v partnerství, ale nejsou si věrní. A společnost to pořádně rozděluje.

Mezi mládeží oblíbený písničkář Václav Lebeda vystupující pod jménem Voxel nedávno veřejně oznámil, že s manželkou Marií žijí v polyamorii, tedy, že oba mají i další vztahy. „Protože cítíme, že jdeme správnou cestou, cítím, že to mám s vámi sdílet,“ uvedl ve vzkazu fanouškům. „Možná si o nás budete myslet, že jsme se zbláznili. Možná někoho zklameme, pohoršíme, naopak i třeba popíchneme, potěšíme,“ vysvětlil s tím, že se oba rozhodli, že jeden druhého nechtějí vlastnit.

Nedlouho před nimi na stejné téma veřejně promluvila herečka Tereza Těžká. Stala se známá díky úspěchu dokumentárního filmu V síti, v němž hrála a pak se v rozhovorech rozpovídala o volném soužití, které provozuje. „S manželem máme téměř od začátku polyamorní vztah. Je to životní styl, při kterém se partneři domluví, že jejich vztah je otevřen dalším plnohodnotným vztahům, ale ne nevěře nebo náhodnému sexu,“ uvedla.

Samozřejmě, že začala dostávat řadu otázek a dostala se do centra pozornosti. A tak nyní trpělivě v rozhovorech vysvětluje, že polyamorie je založená na tom, že všichni zúčastnění o sobě navzájem vědí, takto jim to vyhovuje a nejde o to, že by jeden druhému další vztah toleroval třeba jen ze strachu, aby o něj nepřišel.

Zbláznili se. Už nevědí, jak na sebe upozornit. Říkají to jen proto, aby upoutali pozornost. Nevěřím, že je něco takového možné. Tak to jsou velmi časté reakce, které články o polyamorii vyvolaly. Stalo se z ní téma, o kterém se nyní v české společnosti hodně mluví. Nic podobně lechtivého jsme tady dlouho neměli, a tak se nyní o polyamorii mluví stejně mezi osmnáctiletými jako mezi osmdesátiletými.

„My tomu říkali, že někdo někomu zahnul a dneska to má odborný název,“ říká pětasedmdesátiletá Jitka.

„Ale uznej, jak to dnes mladí mají fajn. Prohlásit dříve holka, že má více mužských, řeklo by se o ní, no víš co. Dnes je kvůli tomu zajímavá a dělají se s ní o tom rozhovory,“ reaguje čtyřiasedmdesátiletý Václav.

Jejich vnučka má však názor opačný. „Babi, dědo, neříkejte, že na tom něco není. Když se takto lidé dokáží dohodnout, není to lepší, než žít ve lži, podvádět se a navenek se tvářit, že se lidé horečně milují?“

Zkusme nadnést toto téma ve společnosti. Vsaďme se, že začne debata, která potrvá několik hodin a hrozí, že se při ní zúčastnění pořádně pohádají. Ukáže se totiž, že pod pojmy láska, partnerství, žárlivost či nevěra, si každý představuje tak trochu něco jiného.

„Jsou páry, které tvrdí, že nevěra, o které partner ví, není nevěra. Naopak jsou lidé, kteří považují za nevěru i to, když si partner pustí porno. Je to opravdu velmi individuální záležitost,“ říká sexuoložka Laura Janáčková. Ke vztahům, v nichž lidé tvrdí, že jim nevěra partnera nevadí, je však trochu skeptická. „Většinou nevěra partnera zasáhne, i když navenek tvrdí, že mu to nevadí,“ míní.

Lidé vyznávající polyamorii však trvají na názoru, že v jejich případě o nevěru nejde.

„Uvědomili jsme si, že to, co společnost považuje za lásku, je často jen vlastnění, žárlivost, závislost, lpěním na druhém. To my nechceme,“ vysvětlil ve svém prohlášení písničkář Voxel.

Sexuologové a biologové čím dál častěji mluví o tom, že při současné délce života, je prakticky vyloučeno, aby člověk setrvával v jednom vztahu. Že k němu prostě není určen. Dříve se lidé třeba vzali ve dvaceti, ale v padesáti umírali. Vzít se dnes ve dvaceti může ovšem znamenat, že by spolu lidé měli strávit třeba šedesát, sedmdesát let. A tak je prý přirozené, že lidé za život prožijí více vztahů, rozvedou se, znovu se vdají či ožení. Jenže většina lidí považuje za přirozené, když výměna vztahů probíhá tak nějak postupně, nerozpracovává jich několik najednou, a když už, dříve bývalo považováno za vhodné to tajit. Zdá se, že tato doba je pryč. „Nikdy bych neřekl, že nevěra je normální, ale je pochopitelná a je třeba hledat její příčiny,“ vystihuje problém psycholog Pavel Rataj.

Každopádně tady máme pozoruhodný a lechtivý námět k diskusi, který nyní plní média a internet. Takže, kdo ví, kdo ze známých osobností ještě oznámí, že má kromě toho oficiálního více partnerů či partnerek? V současném světě to totiž tak funguje,že když se k určitému trendu přihlásí pár známých osobností, vzápětí je následují další.

Takže, až doma uslyšíte větu ‚Mám ještě jednou lásku, miláčku, vyznávám polyamorii‘ aspoň budete vědět, jak to všechno začalo.

manželství nevěra vztahy a sex
Hodnocení:
(3.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.