Výměna kloubu odstraní bolesti, není však pro každého
Příčinou stavu kloubu, který je třeba vyměnit, je většinou pokročilá artróza. Ilustrační foto: Ingimage

Výměna kloubu odstraní bolesti, není však pro každého

10. 6. 2021

Totální endoprotézu kyčelního kloubu ročně podstupuje přes 13 tisíc pacientů, nejčastěji ve věku 55–79 let a ve třech pětinách jde o ženy. Počet revizních operací lehce přesahuje deset procent. 

O něco méně časté jsou náhrady kolenního kloubu. Těch se ročně operuje přes jedenáct tisíc. Totální endoprotéza (TEP) je operace, během níž je pacientovi nahrazen celý kloub či jeho část umělým. Jejím hlavním cílem je odstranit bolest a zlepšit hybnost nohy.

Příčinou stavu kloubu, který je třeba vyměnit, je většinou pokročilá artróza. Buď jde o artrózu primární či poúrazovou. Případně může jít i o nekrózu hlavice kosti stehenní. Dalšími adepty mohou být lidé trpící revmatoidní artritidou, které k specializovaným ortopedům odesílá jejich revmatolog. Někdy k operaci lékaři přistupují po zlomenině krčku stehenní kosti.

K operaci pacienta může doporučit pouze specializovaný ortoped v nemocnici. K němu se nemocný dostane přes doporučení svého praktického lékaře a posléze ambulantního specialisty, který zjišťuje, jestli jde o bolesti kyčle, protože často může jít o bolesti jiného původu.

Velmi často se stává, že lidé přijdou rovnou do nemocnice a žádají výměnu kyčle nebo kolene. Ale operace není určena těm, které kloub občas bolí. Provádí se lidem, jejichž kvalita života je velmi nízká, nepociťují bolest jen při chůzi, ale budí je i ze spaní. Dokud pomáhá konzervativní terapie, endoprotéza není ještě na řadě.

Konzervativní terapii pacienti podstupují u obvodního ortopeda. Užívají nesteroidní antirevmatika (ibuprofen a mnoho dalších) v kombinaci se steroidním antirevmatiky (kortikosteroidy). Důležitá je i rehabilitace, léčba teplem či chladem, redukce nadměrné hmotnosti, jíst stravu bohatou na vitamíny C, E, D a s vysokým obsahem kolagenu.

Pokud už tato léčba nestačí, nastupuje TEP. Operaci, jakožto náročný výkon, však nelze provést pacientům se závažným zdravotním stavem. Vždy se musí operatér spolu s internistou a anesteziologem poradit, zda je nemocný schopný TEP podstoupit, říká vedoucí lékař Ortopedicko-traumatologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Roman Košťál.

Neoperují se rovněž pacienti, u nichž je pravděpodobné, že nebudou ochotni či schopni rehabilitovat, a tedy posléze chodit. Kontraindikací je rovněž špatná kvalita kostí. Obezita není překážkou, nicméně riziko pooperačních komplikací razantně stoupá.

Čekací dobu na zákrok lze najít na internetu, každé pracoviště má jinak dlouhou. Obvykle se pohybují mezi 6 měsíci až rokem. Tuto dobu mohou pacienti využít k předoperační rehabilitaci: posilovat ochablé svaly, protahovat zkrácené svaly, udržovat kloubní rozsah, posilovat zdravé horní a dolní končetinu jako přípravu na chůzi o berlích, odbourávat nesprávné pohybové stereotypy. Vhodný režim vybere pro konkrétního pacienta fyzioterapeut. Obézní pacienti by se měli snažit zhubnout, aby nadměrně nezatěžovali nosné klouby.

Ještě před nástupem nemocnice by se měl pacient informovat o tom, jak bude probíhat pooperační rehabilitace, a snažit se zajistit si následnou lůžkovou rehabilitaci. Vhodné zařízení doporučí ortoped.

Detailnější informace o totální endoprotéze, její léčbě a rehabilitaci a mnoho dalších se dozvíte v přiloženém eBooku, který byl zpracován ve spolupráci s vedoucím lékařem Ortopedicko-traumatologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Romanem Košťálem.

 

 

 

 

 

 

 

artróza zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
endoproteza.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%