Tak to mám za sebou!
FOTO: Julie Vargová

Tak to mám za sebou!

23. 6. 2021

Nemám na mysli aktivitu jedné dívky z písničky Ivana Mládka U sila, kde to tehdy zkusila. Mám na mysli očkování proti covidu. Takže je jasné, že jsem se nezařadila mezi odpírače.

Jakmile mi to kvůli věku systém dovolil, zaregistrovala jsem se, okamžitě si mohla vybrat termín a ejhle, tento týden uplynula doba pro aplikaci druhé injekce. A jak mi je? Dobře, žádné komplikace, po třech dnech klidu následující ráno jsem sedla na kolo a s radostí jsem se projela lesními i polními cestami.

Položila jsem si několikrát otázku – PROČ jsem se nechala očkovat?

Protože se mi nechtělo chodit každý týden na antigenní test, abych mohla vstoupit do kanceláře.

Protože se mi jednou za tři neděle u kadeřnice nechtělo dokládat negativní test.

Protože kdybych se v blízké době chtěla podívat za hranice naší republiky, přejezd bude snazší.

Protože souhlasím s názorem, že chci chránit sebe i své okolí.

Protože se chci zbavit obav kde, kdy, kdo mě nakazí.

Protože souhlasím s názorem, že i já pomohu zpomalit, ev. i zastavit, šíření epidemie.

Protože i historie dokládá, jak je důležité očkování proti nakažlivým nemocem: černý kašel, záškrt, zarděnky, dětská obrna, příušnice, tuberkulóza, spalničky,... (Zavedení vakcinace v minulosti pomohlo ke snížení, dokonce i vymýcení mnoha nemocí – pravé neštovice, dětská obrna, záškrt. Mimochodem, v českých zemích se s prvním očkováním začalo v roce 1821, a to proti neštovicím.) U spalniček se v současné době podle médií zvyšuje počet nemocných. Odborníci tuto situaci přisuzují rodičům, kteří odmítají své děti nechat očkovat. To je však jiná kapitola.

Očkuje se v celém světě. A že v tom nejsem sama, dokládají čísla očkovaných druhou dávkou. V těchto dnech je to v naší republice téměř dva a půl milionu lidí. Lidé chtějí chodit do restaurací, na sportovní utkání, do kina, do divadla, na koncerty, cestovat, setkávat se se svými blízkými beze strachu, že někdo z přítomných touto nemocí onemocní. Nejen senioři se chtějí nadechnout venku, protože pobyt mezi čtyřmi stěnami je deprimuje. A jak je známo, psychika ovlivňuje fyzický stav každého jedince.  A ten, kdo očkování odmítá? Je to jen jeho volba. Potom však ze strany tohoto jedince není na místě kritizovat, že kvůli vypití piva v hospodě nebo při vstupu na koupaliště musí předložit antigenní test. Tuto cestu si zvolil sám.

Kdekdo se domnívá, že na podzim přijde další vlna. Tak proč nebýt připravena? Tak jako chci být připravena například pro případ, že v lese si mě vybere klíště. Proto jsem odložila emociální důvody a upřednostnila racionální. Souhlasím s názory, že nechat se očkovat je výraz solidarity se všemi občany, že vakcinace je jediným řešením, které v současné době přichází v úvahu a je vstupenkou do normálního života. Třeba i kvůli procházkám v lese. 

koronavirus Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%