​Fenomén Toyen
Nový milostný svět, koláž, 1968. FOTO: Daniela Řeřichová

​Fenomén Toyen

23. 6. 2021

Poprvé jsem se s tím zvláštním jménem setkala v osmdesátých letech v souvislosti s otcem mého manžela. Jako literát a souputník Toyen uchovával její fotografie, dobové katalogy i osobní věnování.

V roce 2000 jsme navštívili výstavu Toyen v domě U Kamenného zvonu. Myslím, že to byla první ucelená retrospektiva spojující pražské i pařížské období této avantgardní malířky. Stoupali jsme po úzkých schodech galerie opakovaně, protože v hloubce její tvorby jsme se poněkud ztráceli.

Následovala skromnější výstava Vidím, neboť je noc  v Museu Kampa v roce 2015.

Nynější velkorysý výstavní projekt ve Valdštejnské jízdárně s názvem Toyen. Snící rebelka je výsledkem spolupráce Národní galerie Praha s Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées a poprvé v historii se představí ve třech evropských městech. Díla jsou zapůjčena z českých a evropských muzeí i soukromých sbírek.

U příležitosti výstavy byl vydán rozsáhlý bohatě ilustrovaný katalog, na jehož přípravě se podíleli autoři mezinárodního významu. Zároveň bylo připraveno mnoho doprovodných akcí reflektujících mimořádné postavení Toyen v kontextu světové výtvarné tvorby.

Výstava je koncipována chronologicky a rozdělena do časových úseků v závislosti na etapách směřování Toyen. Zároveň však vyzdvihuje důležitá témata, která se objevují průběžně v celém jejím díle, například erotiku či alchymii. Ukazuje nejen obrazy a kresby, ale i bohatou ilustrační tvorbu; je autorkou 500 knižních obálek.

Důraz je kladen také na zásadní spolupráci Toyen s přáteli jak z pražské, tak pařížské surrealistické skupiny, ať již to byli malíři či básníci Jindřich Štyrský, Jindřich Heisler, André Breton, Benjamin Péret, Radovan Ivsic, Annie Le Brun a další.

Výstava poskytuje návštěvníkovi 80 minut k niternému propojení s dílem nevšední umělkyně. Každé její tvůrčí období je svébytné, ryzí, naléhavé svou osobitou poetikou. Často bolavé - zmrzačené hračky jako symbol války, vášnivé, kontroverzní. K sugestivním tématům patří ženy a jejich postavení ve světě mužů.

Život Toyen je zahalen mnoha tajemstvími stejně jako její tvorba.

S respektem jsem vstoupila do světa imaginace a spolu s ostatními návštěvníky napříč generacemi vzdala hold Toyen. Je s námi napořád.

 

O Toyen
Narodila se jako Marie Čermínová v roce 1902; významné se pro ni stalo celoživotní přátelství s malířem, spisovatelem a fotografem Jindřichem Štyrským. Společně se připojili k avantgardnímu sdružení Devětsil. Roku 1925 odjeli do Paříže, kde následujícího roku vyhlásili vlastní směr – artificialismus, který představoval originální alternativu k surrealismu a abstrakci.
Malířka přijala pseudonym Toyen, stala se členkou Spolku výtvarných umělců Mánes a surrealistické skupiny kolem André Bretona a Paula Eluarda. Po návratu z Paříže se v roce 1934 stali zakládajícími členy Skupiny surrealistů v ČSR (společně s Bohuslavem Broukem, Karlem Teigem, Vincencem Makovským či Vítězslavem Nezvalem aj.). Blízká si byla s Jaroslavem Seifertem a Adolfem Hoffmeisterem.
Během nacistické okupace Jindřich Štyrský zemřel,vToyen se stáhla do ústraní. Po vyhlášení platnosti norimberských zákonů na území protektorátu se v bytě Toyen v pražské Krásově ulici ukrýval surrealista Jindřich Heisler, který byl židovského původu.
Na jaře roku 1947 spolu s Jindřichem Heislerem opustila Československo a natrvalo se usídlila v Paříži, kde roku 1980 zemřela.
Zdroj: Wikipedie, Národní galerie Praha



 

 

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%