Jak na to s Českou bankovní asociací? „Zapomeňte“ na hotovost, s platebními kartami lze platit (téměř) kdekoliv
Ilustrace: Poskytnuto Českou bankovní asociací

Jak na to s Českou bankovní asociací? „Zapomeňte“ na hotovost, s platebními kartami lze platit (téměř) kdekoliv

25. 6. 2021

Platební karta je dnes, podobně jako například mobilní telefon, běžnou součástí našeho života. Již nemusíme mít peněženku napěchovanou mincemi a bankovkami, nahradila je „jednoduchá“ plastová kartička.

Umožňuje nám zaplatit naše nákupy bezhotovostně – v klasických kamenných obchodech i přes internet. S pomocí platební karty si také hotovost můžeme vybrat, a to buď v bankomatu nebo u pokladny obchodníků (tzv. Cash Back).

Debetní versus kreditní platební karta

Obvykle využíváme kartu debetní, která je přímo spojená s naším běžným účtem u banky. Peníze, které jejím prostřednictvím využíváme, jsou naše vlastní peníze, které máme na účtu k dispozici.

 Naopak karta kreditní není napojena na náš běžný účet, ale na účet úvěrový, který vlastní banka. Při jejím použití si tedy půjčujeme finanční prostředky banky – každá transakce tak vlastně znamená čerpání úvěru od banky. Narozdíl od debetních karet je při vydání kreditní karty zjišťována způsobilost klienta splatit budoucí úvěr.

Veškeré bližší podmínky a konkrétní ceny za služby s kartou spojené zjistíme u poskytovatele, který nám vydání platební karty nabízí.

Bezpečnostní pravidla při používání platební karty

Většina z nás používá platební kartu téměř denně. Při jejím používání bychom ale měli být maximálně opatrní. O kartu se staráme – měli bychom vždy vědět, kde ji máme, a měli bychom s ní nakládat s přiměřenou péčí a obezřetností. Slouží nám stejně jako naše peníze a její ztráta nebo zničení nám může přinést finanční škody, a navíc zbytečné náklady.  Zde je několik důležitých zásad:

  1. Při placení platební kartu nespouštíme z očí, ale ani z rukou. Do terminálu u obchodníka vkládáme platební kartu sami, bezkontaktní přikládáme ke čtečce také sami. Pokud to za nás činí obchodník, pozorně jej při provádění transakce sledujeme. Ani při placení v restauraci by to nemělo být jinak. Po skončení transakce se ujistíme, že nám naše platební karta byla vrácena a opět ji uložíme na bezpečné místo.
  1. PIN (personal identification number = osobní identifikační číslo) nikdy nikomu nesdělujeme a na klávesnici terminálu nebo bankomatu jej zadáváme diskrétně, a hlavně vždy jen my sami. PIN bychom správně měli nosit jen ve vlastní hlavě, ale pokud si jej opravdu musíme někam poznamenat, nikdy tuto informaci nemáme na stejném místě, kde běžně nosíme platební kartu!
  1. Při výběru z bankomatu je třeba být pozorný a soustředěný. Je důležité kontrolovat, zda na bankomatu není něco podezřelého - např. zda není někde u číselníku bankomatu nalepená kamera (dnes už mají miniaturní rozměry), zda není přes číselník bankomatu fólie, nebo jiný podezřelý povrch apod.
  1. Platební kartu ihned po použití bezpečně uložíme na své místo (do peněženky).
  1. Pravidelně kontrolujeme stav účtu a máme nastavené SMS notifikace o pohybech na účtu. Podezřelé transakce ihned hlásíme bance.
  1. Máme nastavené limity pro denní výběr z bankomatu i pro platbu kartou.

Při ztrátě karty ihned kontaktujeme banku, jde o čas!

I přes veškerou opatrnost může dojít k tomu, že kartu ztratíme nebo nám je odcizena. Pokud k tomu dojde, musíme banku okamžitě požádat o její zablokování, a to buď osobně anebo telefonicky. Případně lze kartu zablokovat i pomocí internetového bankovnictví. V případě krádeže informujeme také policii a po sepsání protokolu požadujeme jeho kopii.

V každém případě je nutné učinit oznámení bance co nejdříve. Kdyby totiž došlo k použití karty v době, kdy už nebyla pod naší kontrolou, bude banka zkoumat všechny okolnosti daného případu. Ty pak budou rozhodovat o tom, zda poneseme škodu jen do výše ekvivalentu 50 €, nebo zda ji poneseme úplně.

Více o platebních kartách.

karty.png
                                                         Ilustrace: Poskytnuto Českou bankovní asociací

 

Jak platit na dovolené v zahraničí?

Dalším důležitým tématem spojeným s užíváním platebních karet je čas dovolených, respektive otázka, jak platit nákupy v zahraničí. Před každou cestou je důležité vědět, jak měna naší vybrané destinace vypadá. Rovněž bychom si měli zjistit přibližný kurz dané měny vůči české koruně. Potřebné údaje naleznete na webu České národní banky.

Hotovost měňte jen v prověřených provozovnách

Hotovost můžete vyměnit v bance či ve směnárně ještě před odjezdem nebo i po příjezdu. Důležité ale je VŽDY využít prověřeného partnera a v případě směny na místě je dobré si zjistit, zda země, do které jedeme bude v bance a ve směnárně akceptovat českou korunu nebo musíme mít např. eura.

Zlatým pravidlem je neměnit peníze mimo označené provozovny, protože hrozí, že dostanete neplatné bankovky nebo nevýhodný kurz. Zároveň při výměně hotovosti vždy požadujte účtenku a peníze si zkontrolujte hned při převzetí u přepážky.

 V zahraničí vybírejte v bankomatech bank

Pokud se rozhodnete vzít si na zahraniční dovolenou platební kartu a hotovost vybírat až tam, zjistěte si u své banky, jaké podmínky pro výběry z bankomatů nabízí, resp. to, jaké poplatky za výběr v zahraničí můžete očekávat.

 Pro výběry využívejte bankomatů, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si za svoje služby často účtují další poplatky, takže výběr u nich bývá dražší. Pokud při výběru z bankomatů, ale i při platbě v terminálu, máme možnost zvolit částku v místní měně nebo její přepočet na české koruny, vždy volíme lokální měnu. Tím dosáhneme toho, že převod provede naše banka podle svého kurzovního lístku. Platba nebo výběr v českých korunách by mohly znamenat další poplatky, jejichž výši neznáme.

Pokud míříte do exotické destinace, ověřte si předem, zda jsou bankomaty v dané lokalitě běžně dostupné. V mnoha zahraničních zemích například neznají ani bezkontaktní placení stejně jako potvrzování plateb PINem. Platby jsou potvrzovány například podpisem.

Více o tom, jak nejpohodlněji a nejvýhodněji platit na zahraniční dovolené naleznete zde.

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%