Blíží se volby, poslanci schválili zvýšení důchodů o 758 korun
Ilustrační foto: Pixabay

Blíží se volby, poslanci schválili zvýšení důchodů o 758 korun

30. 7. 2021

Penzisté si v příštím roce polepší o 758 korun. Poslanecká sněmovna rozhodla, že důchodcům zvýší penzi o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace (458 Kč). Schválili také příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od července roku 2023.

Blížící se volby do Poslancké sněmovny měly vliv na rozhodnutí zákonodárců, že zvýší v příštím roce penze více, než o 450 korun, jak předepisuje zákon. Vládní a částečně i opoziční poslanci se shodli na růstu penzí o dalších 300 korun.

„Chápu, je před volbami, a populismus tady stříká téměř ze všech koutů tohoto sálu. Přiznejte si, vám nejde o seniory, vám jde pouze o jejich hlasy,” uvedl před hlasováním ve sněmovně poslanec TOP 09 Jan Jakob. Pro státní rozpočet totiž znamená schválený růst důchodů v příštích třech letech dodatečný výdaj ve výši necelých 57 miliard korun.

"Nepokládám to za populistické gesto. Shoda je napříč celým politickém spektrem,“ okomentovala dohodu sociálnědemokratická poslankyně Kateřina Valachová. Pro návrh hlasovalo 96 poslanců z celkem 123 přítomných. Ruku zvedli poslanci z hnutí ANO, ČSSD, SPD, KSČM a lidovců. Proti byli Piráti, ODS a TOP 09. Zdrželo se celkem 13 zákonodárců.

Návrhů na zvýšení penzí se sešlo v Poslanecké sněmovně hned několik. Například opoziční SPD a komunisté chtěli nad rámec valorizace přidat důchodcům 500 korun, ODS přišla s návrhem připlatit tisíc korun každému, kdo už penzi pobírá alespoň 25 let. A lidovci navrhovali pomoci matkám snížením důchodového věku o rok za každé dítě a zvýšením penze o pětistovku za jednoho potomka. Nakonec se poslanci shodli na růstů důchodů o celkových 758 korun.

"Skvělá zpráva pro všechny naše seniory! Sněmovna právě schválila vládní návrh navýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace. Celkově se důchody od příštího roku navyšují o 758 Kč měsíčně," okomentoval na sociální síti Twitter rozhodnutí sněmovny premiér Andrej Babiš.

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny musí ještě schválit SEnát a poté prezident republiky.

 

 

důchody peníze
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.