Výrazné šperky se nehodí pro ženy vyššího věku? Opak je pravdou
Alena Horylová výrazné šperky sama vyrání. FOTO: Adolf Horsinka

Výrazné šperky se nehodí pro ženy vyššího věku? Opak je pravdou

16. 8. 2021

Je čas, aby padl jeden z největších mýtů týkajících se elegance starších žen. A sice, že jim sluší jen decentní nenápadné šperky. Ideálně řádka perliček kolem krku a konec. Ten, kdo tohle hlásá, by měl být potrestán.

Právě vyšší věk je totiž ideální čas pro výrazné šperky všeho druhu. Zahraniční umělkyně a herečky, které mají šedesátku dávno za sebou, chrastí sestavami tepaných masivních stříbrných kroužků smíchanými s velkými tyrkysovými náramky. Svetry jim zdobí výrazné brože, na rukou se jim skví obrovské prsteny. Jen si vzpomeňme na diplomatku Madeleine Albrightovou, která o své vášni pro výrazné brože dokonce napsala knihu Řekni to broží. Nebo na sběratelku umění Medu Mládkovou, která ve svých osmdesáti zásadně nosí obrovský řetěz na krku či jiné výrazné šperky.

Hlavně teď neříkejme: No jo, tyhle ženy mají peníze, mohou si šperky dovolit, ale co my penzistky? Nemluvíme totiž o drahých skvostech, o zlatě, o diamantech. Právě naopak, řeč je o bižuterii, jaké je v obchodech spousta, jen je třeba umět si v těch hromadách více či méně vkusných doplňků najít ty pravé.

Návrháři a designéři se shodují, že právě dámy vyššího věku by se neměly výrazné bižuterie bát. Není nic lepšího, než žena oblečená v úzké černé kalhoty, černý svetr a to vše je doladěno výraznými tepanými stříbrnými náušnicemi a náramkem v orientálním stylu. Na tržištích v Turecku, Řecku a dalších zemích jsou takových doplňků hromady a stojí pár eur. Jistě, nejde o umělecké kusy, je to prostě velký tepaný prsten s umělým tyrkysem za pět eur. Ale zkuste si jej nasadit místo těch tří stále stejných starých zlatých úzkých prstýnků, které nosíte třicet let každý den.

Nabídka v běžně dostupných bižuteriích je nepřeberné a takové obchůdky nyní najdeme prakticky všude.

Kromě toho existují designéři a návrháři, kteří tvoří cenově dostupné vlastní kolekce šperků, jejichž výhodou je, že jde o originály, které nositelka na ulici neuvidí na dalších pěti ženách.

„Vím, že spousta žen je zvyklá vzít si nanejvýš tenký řetízek. Ale já si myslím, že když má žena výrazné šperky, vyjadřuje tím, že není rezignovaná, že má trošku smysl pro humor,“ říká výtvarnice a autorka neobvyklých šperků Alena Horylová. A pokračuje: „Ať si každý nosí co chce, v tom je výhoda této doby. Ale když vidím staré babky ovšené zajímavými šperky, něco na tom je. Z čistě výtvarného hlediska, tím odvádíte pozornost od obličeje, od krku. Když má někdo na krůtím krku hromadu korálů, má to něco do sebe. Hned si říkám, že je to žena volnomyšlenkářská, že se nebere moc vážně. A to je důležité.“

Mnoho žen se obává, že výrazný šperk je takzvaně nevkusný. Může být, pokud má k němu nositelka příliš výrazné, barevné oblečení, mnoho dalších doplňků. Existují určitá pravidla, která obvykle vedou ke kvalitnímu výsledku. Úspěch bývá zaručen, když:

* Zvolíme vždy jeden či maximálně dva výrazné šperky stejného stylu: tyrkysy, korály, jantar.
* Vsaďme na přírodní materiály, vyhněme se lacině vyhlížející plastové bižuterii, ačkoli se i mezi ní dají najít zajímavé kousky. Pozor na lacině vyhlížející plastové růžové, žluté či bílé ozdoby, ať už jde o náramky či náušnice. Mnohem lépe než ony vypadá vše, co působí exoticky, orientálně. Ovšem, jak už bylo řečeno, výrazný šperk kombinujeme zásadně s jednoduchým, jednobarevným oblečením.
* Zahrabejme ve šperkovnicích a zásuvkách a vytáhněme na světlo staré brože z jablonecké bižuterie. Jsou zase velmi módní, klidně si takovou blýskavou věc připněme na černý rolák. Ovšem dál už nic, žádné prstýnky, žádné náramky. My chceme překvapit, ne vypadat jako vánoční stromek.

Ale především, zapomeňme na ten nesmysl, že žena vyššího věku má nosit zásadně drobné zlaté šperky a pravé perly, jinak není dáma.

Inspirace pro ženy móda
Hodnocení:
(4 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.