Indický běžec: Likvidátor slimáků, kterého milují zahrádkáři i děti
FOTO: Pavel Háž

Indický běžec: Likvidátor slimáků, kterého milují zahrádkáři i děti

7. 8. 2021

Indický běžec je domestikovaná forma kachny divoké, pocházející z jihovýchodní Asie. Ovšem ne z Indie, ale z Jávy, kde se první zmínky o chovu těchto ušlechtilých "kachen" vyskytly již před tisíci lety.

Indický běžec nebyl vyšlechtěn úmyslně chovateli, jedná se jen o přirozené křížení, ze kterého vzniklo zvláště stavěné kachní plemeno. Do Evropy se podle informací z Wikipedie pravděpodobně dostali indičtí běžci poprvé v 16. století a to na lodi z Jávy do Holandska, kdy tyto kachny a jejich vejce sloužily jako potrava námořníkům. Několik jedinců plemene se dostalo až do Holandska, zde se ale neuchytili a přirozeně vymizeli. Další příležitost dostat se do Evropy, konkrétně do Anglie, získali indičtí běžci v roce 1830.

Indický běžec se vyznačuje vzpřímeným držením trupu, běháky posunuté do zadní části těla umožňují elegantní a hlavně rychlý pohyb. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje okolo 2 kg, kachny jsou o něco menší než samci. Zbarvení může být různé, od bílé, po černé, ale třeba i modré mutace.

Indické kachny jsou nyní hitem v Česku

Indičtí běžci se stále častěji prosazují i na českých zahrádkách. Jsou oblíbení zejména u zahrádkářů, a to proto, že jejich oblíbenou potravou jsou  slimáky, kteří trápí všechny pěstitele. Další předností je nosnost. Za sezónu snese indický běžec až 200 vajec. Ty jsou oblíbené především do pečených pokrmů. Pokud si tohoto pomocníka chcete pořídit, počítejte s částkou až 300 Kč za jeden kus drůbeže. Zároveň se doporučuje, aby byli na dvoře nejméně tři. Jsou totž velmi družní, potřebuji být ve společnosti. "Pořídili jsme si pět běžců a musím říct, že je sranda. Chodí za dětmi jako vycvičení psi, naše zahrada je bez slimáků a manželka peče z jejich vajec jako divá. Takže celá rodina je nadšená," říká chovatel ze Šumavy Vratislav Novotný.

Takže za tímto druhem kachen už nemusíte jen do zoo, ale můžete je potkat běžně na českém venkově. 

domácí mazlíčci zahrada
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.