Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii
Pomeranče ve Valencii se pěstují v sadech, ale i zahradách domů. FOTO: Jan Raška

Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii

13. 8. 2021

Z jednoho pomerančovníku se sklízí v průměru tisíc, ale někdy třeba i pět až deset tisíc plodů za rok. Pomeranče očesané ze stromů jsou určeny k přímé konzumaci, ze spadlých plodů se vyrábí džusy nebo marmelády.

"Zpracovává se také kůra pomeranče, která se suší pro potravinářské účely, ze semen a někdy i listů se lisují oleje, květy se využívají pro kosmetický průmysl. A ze dřeva pomerančovníků se vyrábí nábytek," říká Carlos García, který už tři desetiletí pracuje ve společnosti, vlastnící rozsáhlé sady pomerančovníků u španělské Valencie. Právě region Valencie je jedním z největších producentů pomerančů na světě. Odsud většinou putují i do českých obchodů.

S Carlosem jsme se dali do řeči náhodou v jedné valencijské kavárně. Zajímalo ho, odkud jsme, a když jsme mu řekli, že z Česka, zajásal, protože před šesti lety navštívil Prahu na pozvání jednoho českého studenta, který v pomerančových sadech u Valancie pracoval jako brigádník. "Nejlepší je Kampa, pivnice U tygra a klobása na Václavském náměstí. Jenom škoda, že je u vás taková zima," vzpomínal Carlos na Prahu, kterou navštívil začátkem února.

Ale zpátky k pomerančům. Až od Carlose jsem se dozvěděl, že pomerančovníky neopadávají, jsou zelené po celý rok. A že jeden strom se může dožít stáří až sto let, ovšem v sadech nechávají stromy dorůst do věku kolem třiceti až čtyřiceti let, poté jejich výtěžnost klesá.

Každopádně Španělé pomeranče milují. Nejen proto, že obsahují velké množství vitamínů C a B, vlákníny a beta karoten, ale protože jim prostě chutnají. Čerstvou pomerančovou šťávu pijí u snídaně i před obědem, pomeranče nechybí v ovocném salátu, který si dají odpoledne během siesty a samozřejmě je pomeranč i nezbytnou součástí sangríe, španělského míchaného nápoje z červeného vína a ovoce.

Je fakt, že pomeranče koupené přímo u Valencie chutnají jinak, než ty dovezené do Čech, které se pravděpodobně dostanou ze stromu dříve, než dozrají. Jsou opravdu mimořádně sladké a šťavnaté. Mimochodem, ve větších supermarketech mívají automaty, které lisují šťávu z čerstvých pomerančů do plastových lahví. Pomerančovou šťávu bez konzervantů si tak koupíte podobně jako v Česku kávu z automatu.

Přesto se Carlos o budoucnost sladkých pomerančů z Valencie obává. Farmáři v poslední době totiž dávají přednost pěstování kaki. Výkupní ceny tohoto "moderního" ovoce jsou totiž oproti pomerančům až pětinásobné. Tak snad se z Pobřeží pomerančového květu, jak se oblasti pod Valencií říká, nakonec nestane Pobřeží květů kaki. 

 

cestování gastronomie Španělsko
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.