Nebezpečný nádor, který lze naštěstí včas zachytit. Důležité je samovyšetření
Ilustrační foto: ingimage.com

Nebezpečný nádor, který lze naštěstí včas zachytit. Důležité je samovyšetření

3. 9. 2021

Karcinom prsu je po rakovině kůže nejčastějším zhoubným nádorem. V Česku jím onemocnělo v roce 2018 více než sedm tisíc žen a zemřelo na ní bezmála 1800 pacientek.

Nádory prsu se nevyhýbají ani mužům, naštěstí v podstatně menší míře: na sto diagnostikovaných žen připadá jeden nemocný muž. Četnost výskytu nádorů prsu roste s věkem, nejvíce žen onemocní v rozmezí 55 až 75 let.  

„Výskyt zhoubných nádorů prsu v České republice neustále stoupá, snižuje se však počet zemřelých. To znamená, že díky zavedení pravidelného vyšetřování žen a lepších léčebných možností umírá méně žen, které onemocněly zhoubným nádorem prsu,“ upřesňuje Česká onkologická společnost ČLS JEP.

Nepodceňujte screening

Včas pomáhá odhalit nádor prsu mamografický screening, tedy pravidelné preventivní vyšetřování žen, jehož cílem je zachytit rozvíjející se zhoubný nádor v co nejčasnějším stadiu. "Pokud se onemocnění odhalí včas, je lépe léčitelné, což zároveň prodlužuje pacientkám život a zlepšuje také jeho kvalitu. Na preventivní mamografické vyšetření mohou ženy chodit od 45 let jednou za dva roky. Zároveň by si všechny měly pravidelně svá prsa vyšetřovat a prohlížet samy," říká onkoložka MUDr. Petra Garnolová.

Naštěstí ne všechny změny prsou znamenají rakovinu. Většina nádorů je nezhoubných, a to buď ve formě cyst nebo fibroadenomů, což je nahromadění pojivové tkáně. Oba se mohou projevit zvětšením prsu, bolestivostí nebo pocitem otoku prsu. Někdy se objeví výtok čiré nebo mírně zkalené tekutiny z bradavky.

Díky screeningu a samovyšetřování se podle aktuálních dat daří zachytávat téměř čtyři pětiny nádorů prsu u žen v prvním a druhém stadiu nemoci, jak vyplývá z nejnovější publikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky Novotvary 2018. Zároveň bezmála 90 procent léčených pacientek dosáhne pětiletého přežití.

Příznaky a rizika

Nejčastěji se zhoubný nádor projeví jako bulka, zduření či zatuhnutí v prsu. „Bulka, která nebolí, je tvrdá a má nepravidelné okraje, je více podezřelá,“ upozorňuje MUDr. Petra Garnolová. Dalším příznakem může být v oblasti bradavky a dvorce zarudnutí, mokvání, vtažení nebo výtok z bradavky. Prs se může zvětšit či změnit tvar, jeho pokožka může zduřet, zdrsnit či změnit barvu. V podpažní jamce se mohou zvětšit mízní uzliny.

Rizikové faktory

  • ženské pohlaví,
  • věk,
  • dědičná dispozice, tedy výskyt rakoviny prsu, vaječníků, tlustého střeva a některých dalších zhoubných nádorů v rodině,
  • začátek menstruace před 11. rokem života, menopauza po 55. roku života,
  • žádný porod nebo první porod po 35. roce,
  • dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce v mladém věku nebo dlouhodobé užívání substituční léčby po přechodu,
  • nadměrný příjem alkoholu, málo pohybu a nadváha nebo obezita,
  • léčba zářením v předchozím období.

Některé rizikové faktory mohou ženy samy ovlivnit. Bohužel ty genetické nikoliv. V rodinách, kde se vyskytly dva a více případů rakoviny prsu nebo vaječníků u blízkých příbuzných anebo některá z žen onemocněla před padesátkou, je pravděpodobné, že mají dědičnou poruchu některého z genů. Nejčastější chyba v genu se nazývá BRCA1 nebo BRCA2. V prokázaných případech pak některé ženy volí preventivní odstranění prsu, jako to před pár lety udělala například známá herečka Angelina Jolie.

Diagnóza a léčba

Najde-li si žena nějaký neobvyklý úkaz v prsu, měla by se neprodleně vydat k lékaři. Ten ji sám vyšetří a odešle ji na mamograf, ultrazvuk, případně magnetickou rezonanci. Objevený nález se poté podrobí biopsii a až na základě výsledků histologie se definitivně potvrzuje diagnóza.

„Tkáň odebraná během biopsie je vyšetřena pod mikroskopem, aby se zjistilo, o jaký druh zhoubného nádoru se jedná a jaký je stupeň rychlosti růstu nádoru (grade). Jednoduše řečeno, nižší stupeň znamená pomaleji rostoucí zhoubný nádor, zatímco vyšší stupeň označuje rychleji rostoucí nádor. Tyto výsledky pomáhají lékařům k rozhodnutí o tom nejoptimálnějším a nejúčinnějším léčebném postupu,“ vysvětlují lékaři z Masarykova onkologického ústavu.

Nemoc onkologové rovněž zařadí do klinického stadia, celkem jich je pět: 0 až 4. To jim pomáhá odhadnout další chování nádoru, určit prognózu onemocnění a ovlivňuje rozhodnutí o dalším léčebném postupu. Čím vyšší je stadium, tím je vyšší pravděpodobnost, že bude tvořit metastazy. Rozsah onemocnění či přítomnost metastáz se zjišťuje pomocí těchto vyšetření: rentgen plic, ultrazvukové vyšetření jater a scintigrafie skeletu, někdy se ještě doplňuje vyšetření hrudníku a břicha pomocí CT.

Karcinom prsu není jednolité onemocnění, nádorů je více typů, a proto se léčba liší případ od případu. Nejvhodnější metodu volí multidisciplinární tým odborníků. V úvahu připadají tyto metody: operace, radioterapie, chemoterapie, hormonální léčba, biolpgická (cílená) léčba, imunoterapie a podpůrná léčba.

Ženy, které se léčily s rakovinou prsu, lékaři nadále pravidelně sledují, a to až do konce života. Chtějí tak včas odhalit případnou novou aktivitu onemocnění. Pacienti, jejichž zhoubný nádor je v remisi, tj. při ústupu či vymizení všech známek onemocnění včetně normalizace laboratorních hodnot a nálezu na zobrazovacích vyšetření, přecházejí od onkologů ke sledování praktickým lékařem. „Jedná se o pacienty s jakoukoliv diagnózou, kteří již mají minimální riziko návratu onemocnění. Toto rozhodnutí je v kompetenci ošetřujícího onkologa, jenž pacienta zná,“ vysvětlila primářka Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu Katarína Petráková.

S odstupem času od primární onkologické léčby pacienta ohrožuje více vznik jiného nádoru a dalších přidružených nemocí než návrat původně léčeného nádorového onemocnění.

„Pravidelné komplexní preventivní prohlídky a screening u praktického lékaře mají pro pacienta v této životní etapě větší význam než samotné sledování pro původní nádorové onemocnění v ambulanci onkologa,“ doplnila Petráková. Je proto racionální předávat tyto pacienty do péče praktického lékaře. Pro řadu pacientů je praktik dostupnější než onkologické pracoviště.

Nádor prsu u mužů

Stejně jako u žen se karcinom prsu u muže nejčastěji zjistí poté, co si nahmatá tvrdou bulku pod bradavkou či dvorcem, někdy se může vyskytnout v podpaží. A i mužů riziko onemocnění zvyšuje genetická dispozice, resp. mutace genů BRCA1 nebo BRCA2.

Naprostá většina mužských nádorů prsu je pozitivní na estrogenové receptory a léčí se pak prostřednictvím cílené hormonální terapie.

Léčba mužů s rakovinou prsu je velmi podobná jako u žen. Stejně tak jejich prognóza, kterou ale zhoršuje fakt, že mužská část populace je o tomto nádoru velmi málo informována a na onkologii často přichází pozdě, s již velmi rozvinutým onemocněním.

 

Co je to zhoubný nádor?
Zhoubný nádor (neboli rakovina) není jedna určitá nemoc, ale spíše skupina chorob. Příčinou všech zhoubných nádorů je řada změn v některých buňkách těla, v jejichž důsledku se buňky začnou chovat abnormálně. Nekontrolovaně se množí na úkor zdravé tkáně, kterou tím ničí. Většina typů nádorových buněk tvoří bulku zvanou tumor (nádor). Většina druhů zhoubných nádorů je pojmenována po té části těla, kde se poprvé objevila.
Zdroj: linkos.cz

 

Samovyšetřování prsů – jak jej provádět?
Nejlepší doba k samovyšetření prsů je týden po skončení menstruace, když prsy nejsou oteklé nebo bolestivé. Pokud nemá žena pravidelnou periodu, měla by provádět vyšetření vždy stejný den v měsíci.
- Lehněte si s polštářem pod svým pravým ramenem a pravou paži si založte za hlavu.
- Bříšky tří prostředních prstů levé ruky prohmatejte pravý prs, zda nenajdete bulku.
- Tlačte dostatečně pevně. Pokud si nejste jista, jak silně přitlačit, promluvte si se svým lékařem.
- Pohybujte se po prsu v kruzích, nahoru a dolů a celý jej vyšetřete. Dělejte to pravidelně vždy stejným způsobem. Tak budete své prsy dokonale znát. Musíte si všímat hlavně případných změn v prsou proti minulému vyšetření.
- Podobně opakujte vyšetření u levého prsu.
- Pokud naleznete jakékoliv změny, ihned se spojte se svým lékařem.
- Opakujte vyšetření obou prsů vstoje, s jednou rukou za hlavou. Správná pozice ulehčí vyšetření vrchní vnější části prsu (směrem k podpažní jamce). Zde se objeví asi polovina zhoubných nádorů prsu. Můžete také toto vyšetření provést ve sprše. Některé změny v prsech se snadněji najdou, když je kůže mokrá a kluzká.
- Pro větší bezpečnost můžete prsy kontrolovat před zrcadlem. Všímejte si hlavně změn v oblasti bradavek, zarudnutí nebo otoku.

Zdravý život seniora
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.