Na setkání Vráti Ebra a jeho hostů bylo plno, povídalo se o Praze, hrálo a zpívalo
Zleva Jiří Krampol, Vráťa Ebr a Josef Hrubeš. FOTO: Jiří Šámal

Na setkání Vráti Ebra a jeho hostů bylo plno, povídalo se o Praze, hrálo a zpívalo

15. 9. 2021

Redakce i60.cz navázala na tradici, kterou zahájila téměř před dvěma lety v níž se známé osobnosti jednou měsíčně setkávají s knihkupcem a spisovatelem Vratislavem Ebrem. Letošní podzim je věnován Praze, její historii, záhadám a zajímavostem, o nichž jste třeba ještě neslyšeli.+

První akce se uskutečnila v úterý 14.9. 2021 v domě U Minuty na Staroměstském náměstí, kde mimo jiné sídlí i naše redakce. Hostem číslo jedna v pořadí se stal Jiří Krampol. Ten bydlí v nedaleké Kaprově ulici, a tak vyprávěl o proměně například proslulého Fišerova knihkupectví, kde je dnes japonská restaurace. Jeho vzpomínky zabloudily také na Žižkov, místo jeho dětství a mládí.

Dalším účinkujícím byl Jiří Šámal, fotograf, který předvedl návštěvníkům hru na tzv. švýcarský buben Hang.

Na pódiu pak připomínala paní Blanka Stehlíková, kunsthistorička a dcera spisovatele Ladislava Stehlíka, kdo všechno žil v Kouřimské ulici na Vinohradech, která byla jejím domovem po desítky let. Za všechny můžeme zmínit členy herecké obce Jiřinu Jiráskovou, Rudolfa Jelínka, Jiřího Líra. Ve výčtu osobností tato křehká a elegantní dáma, která nedávno oslavila 88. narozeniny, pokračovala dlouhé minuty. Setkání s paní Stehlíkovou by stačilo na samostatný večerní pořad.

A opět přišlo hudební vystoupení v podání šansoniérky, která je v uměleckých kruzích známá jako Bea-Bea. Ta zazpívala francouzský šanson a romanci Po starých zámeckých schodech. Diváci potom přivítali Zdeňku Čechovou, která se zabývá multimediálními projekty, a tak přišla všechny pozvat na svůj nejnovější počin.

Unikátní audiovizuální projekce na Vyšehradskou baziliku sv. Petra a Pavla se uskuteční 2.10.2021 od 20.00 hodin.

Moderátor Vráťa Ebr pak vyzval Jaroslavu Panýrkovou, bývalou televizní hlasatelku, aby dala něco k dobru ze svých zážitků na pražské Pankráci. Krásné kultivované vystoupení věnovala Vyšehradu a jeho neopakovatelnému geniu loci. Hudební vstup zajistil Pavel Štědrý, kytarista a zpívající grafik. Písničky, jak jinak, byly opět věnovány Praze.

Celým programem se jako zlatá nit táhly glosy Josefa Hrubeše, pragenzisty, který je autorem desítek knih o Praze. Napsal také úvod k připravované knize Vratislava Ebra "Opravník omylů v názvech pražských ulic". A tak závěrem divákům, kterých bylo přes padesát, uvedl jednu z kuriozit v této publikaci: Víte, že ulice pojmenovaná po vynálezci kontaktních čoček Otto Wichterlem je slepá?

I říjnové setkání, které se uskuteční 12.10.2021, bude věnováno Praze. O přesném programu a hostech vás budeme včas informovat.

 

divadlo i60.cz kultura
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.