Ženám se líbí muži v uniformách. Často toho využívají podvodníci, přes sociální sítě okrádají hlavně seniorky
Ilustrační foto: Ingimage

Ženám se líbí muži v uniformách. Často toho využívají podvodníci, přes sociální sítě okrádají hlavně seniorky

28. 9. 2021

Žena se přes internet seznámí s důstojníkem, který je v nesnázích. Obvykle jde o generála, který potřebuje peníze. Dotyčná mu je pošle, ale už pak nikdy nevidí ani peníze, ani generála. Někomu to může připadat k smíchu, ale takových případů se v poslední době odehrálo hodně.

Když ženy osloví přes sociální sítě důstojník v nesnázích, jihnou, ať je jim dvacet nebo šedesát, ať jde o paní se základním vzděláním nebo vysokoškolačky, ať jde o ženy movité nebo takové, které každý měsíc nevyjdou s výplatou. Všechny mají jedno společné – pocit osamělosti a přesvědčení, že když někdo nosí uniformu, je to slušný člověk. Stačí, že jim řekne, že ji nosí, a ony mu věří.

Policisté už mají pro tyto případy souhrnný název Americký voják. V poslední době se jich k nim dostala řada a jisté je, že o mnoha dalších se nikdy nedovědí, protože se ženy stydí nahlásit, že naletěly podvodníkovi.

Třiapadesátiletá žena ze Šumperska se obrátila na policii poté, co zjistila, že z ní falešný důstojník během půl roku vylákal okolo dvou set tisíc korun. Začátek byl podobný většině kauz s pracovním názvem Americký voják. Muž ji oslovil na sociálních sítích, tvrdil, že je americký důstojník sloužící v Sýrii, požádal ji o přátelství, začali si psát. Když měl pocit, že je psaní dostatečně dlouhé a důvěrné a stalo se z nich to, čemu se nyní říká virtuální přátelé, sdělil jí, že má zlaté cihly, které potřebuje dostat pryč ze Sýrie. A že by s tím potřeboval pomoct. Samozřejmě, že si pak ty zlaté cihly užijí společně, to dá rozum. Dal ženě pokyny, kam má poslat peníze určené na přepravu a pojištění, pak prý zásilku zadrželi celníci, tak bylo třeba uhradit celní poplatky. Žena už znejistěla, tak přišel s dalším návrhem a sice, ať mu pošle peníze, aby mohl zaplatit dovolenou v Turecku, kde je balík zadržován, a že je sám vyzvedne. Takže mu poslala další peníze. Poté jí došlo, že se zřejmě stala obětí podvodu.

Další falešný voják uspěl u pětašedesátileté Češky, které přes sociální sítě namluvil, že je generál sloužící v Afghánistánu, a požádal ji, aby přes ni mohl poslat více než milion amerických dolarů s tím, že si ona z částky vezme provizi. Jenže opět bylo nutné, aby poslala peníze na různé poplatky spojené s posláním sumy. Poslala více než tři sta tisíc.

Stejně naletěla i sedmadvacetiletá žena ze Znojemska, která si také psala s americkým generálem. Model byl úplně stejný, na různých poplatcích nutných k údajnému odeslání velké sumy peněz na její účet, mu poslala okolo tři sta tisíc korun.

„Ty případy jsou velmi podobné, mnohdy totožné. Nejdříve bylo potřeba zaplatit za balík clo, když žena peníze poslala, následně přicházely další požadavky o úhradu všemožných poplatků. Máme případ, když takto žena během tří měsíců naposílala do ruské banky skoro čtrnáct tisíc eur,“ uvedl policejní mluvčí z Brna Bohumil Malášek.

Vyšetřování takových případů je velmi složité a zpravidla vede ke zjištění, že peníze prošly přes několik účtů v různých zemích a nakonec je téměř nemožné je dohledat. Navíc je problém, že ženy peníze poslaly dobrovolně, samy daly k jejich odchodu příkaz, nikdo je k tomu nenutil. Až pozdě si uvědomují, že byly uvedeny v omyl, protože uvěřily, že ti muži o ně mají zájem, a finanční transakci dělají proto, aby jim zajistili společnou příjemnou budoucnost v hojnosti.

Nabízí se otázka, jak je možné, že tak neuvěřitelně jednoduchá a pitomá finta zabírá. Kolikrát musí podvodníci zkoušet, než natrefí na potřebně naivní oběť? Nebo se na internetu pohybuje spousta žen dychtivých se seznámit s důstojníkem a ochotných pro to odeslat někam do světa stovky tisíc korun? A ještě jedna smutná poznámka – některé z těch žen se dokonce zadlužily, aby mohly takzvané požadované poplatky uhradit.

„Může se jednat o ženy, které se cítí být osamělé a chtějí mít svůj život naplněný. Zároveň v sobě zřejmě mají zakódováno, že je potřeba najít muže, který je takzvaně zabezpečí, a proto jsou ochotny peníze poslat,“ uvedl psycholog Jan Lašek.

Podvodníci musejí vymýšlet stále nové a nové způsoby, jak připravovat lidi o peníze, protože když se nějaká jejich finta dělá dlouho, policie na ni začne upozorňovat v médiích, lidé se vzájemně informují a mnozí pak začnou být obezřetnější. Na chvíli, aby po čase mohli naletět na další podobnou fintu.

Tak nezbývá než si počkat, co po trendu označovaném výrazem Americký voják, zase přijde. Protože zatím to vypadá, že důvěřivých žen toužících po muži, který je bude milovat a ještě je finančně zabezpečí, je hodně.

peníze podvodníci podvody
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.