Magická síla kaštanů. Pomohou na problémy s cévami, bolestivé svaly a klouby, revma či dnu
Ilustrační foto: Ingimage

Magická síla kaštanů. Pomohou na problémy s cévami, bolestivé svaly a klouby, revma či dnu

1. 10. 2021

Už po staletí se tradují babské rady o léčivých účincích kaštanů. K léčbě je využívaly babky kořenářky, lidoví léčitelé doporučují nejrůznější hojivé tinktury z kaštanů a na jejich magickou sílu nedala dopustit ani herečka Helena Růžičková, která se přírodním léčitelstvím zabývala.

Babská rada: Kaštany pod polštářem až do jara

Nasbírejte si zralé kaštany. Do plátěného pytlíku vložte tolik kaštanů, kolik je vám let plus jeden navíc. Pytlík zašijte, umístěte pod polštář a spěte na něm až do prvního jarního dne. A pozor! Pytlík používejte jen vy, nepůjčujte jej například manželovi, příteli, dětem. Kaštany do pytlíku nesbírejte na hřbitovech, platí pravidlo, že na hřbitovy se může jen přinášet, nikdy se nesmí nic odnášet.

Využijte pozitivní energii kaštanů a noste vždy alespoň jeden v kapse. Kaštan také můžete přložit na místo, které vás bolí (revma apod.). Babky kořenářky také doporučovaly kaštany na zjemnění pleti. Staří lidé, kteří mají seschlé ruce, by měli pravidelně povalovat kaštany v dlaních, kůže se pak zjemní a zvláční.

Léčivé účinky kaštanů podle wikipedie

Kaštany jsou bohaté na sacharidy, obsahují ale i vlákninu, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín E. Aktivní látky, získávané z kaštanu, zvyšují odolnost vlásečnic a zlepšují žilní tonus. Současně působí protizánětlivě a urychlují vstřebávání otoků. Jírovec je velmi účinný při chronické žilní nedostatečnosti a při léčbě křehkých vlásečnic. Nové studie jednoznačně prokázaly účinnost jako žilního tonika. Aesculin obsažený v kůře jírovce snižuje propustnost vlásečnic a zvyšuje jejich odolnost. Těchto účinků se využívá k léčbě křečových žil. Velmi účinný je rovněž na hemoroidy. Klinické studie prokazují účinnost na tzv. „těžké nohy“, noční křeče v nohách. Rovněž tlumí svědivost různých forem ekzémů. Urychluje vstřebávání krevních podlitin a modřin. Účinný je na bolavé klouby a artritidy. Zlepšuje průtok krve v cévách, což pozastavuje srážlivost krve a působí proti vzniku trombů.

Léčivá tinktura

Kaštany nejdřív ponořte do vařící vody, jen na chvíli, aby slupka malinko změkla. Po vychladnutí kaštany nastrouhejte (jde to poměrně těžko) nebo pomelte v mlýnku. Vložte pomleté kaštany do zavařovací sklenice a zalejte alkoholem (vodkou či slivovicí), případně alpou či ředěným lihem. Sklenici uložte na temné místo a každý den sklenici protřepejte. Po třiceti dnech obsah přeceďte přes plátno a naljte do láhve. "Takto připravenou přírodní tinkturu můžete použít jako mazání na bolavá kolena, otoky, křečové žíly, ale i uvolnění svalů," doporučuje bylinkářka Irena Vaněčková.

 

 

 

léčitelství zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.