Poslední zářijový den na Naučné stezce Brána Čech
FOTO: Alena Tollarová

Poslední zářijový den na Naučné stezce Brána Čech

4. 10. 2021

Brána Čech – Porta Bohemica, je místo, kde Labe opouští úrodnou půdu v rovinatém kraji a zcela se mění ráz labských břehů. Místo polí se nad řekou tyčí strmé skály a ty se táhnou jen s malými výjimkami až ke hranicím s Německem.

Ponejprv se mírnější svahy pyšní vinicemi, které se bez přerušení nacházejí na pravém břehu Labe nad Velkými Žernoseky. Na levém břehu máme Malé Žernoseky, kde kdysi vinice bývaly, pak však zanikly. V posledních letech se tradice obnovuje a vinice najdeme i tady. Je podzim a bohaté hrozny ve sluníčku svítí a čekají, až se promění v červený mok. A právě zde, v Malých Žernosekách, je start Naučné stezky Brána Čech.

Nádherný poslední zářijový den mě vylákal k prozkoumání stezky, která se táhne po úbočí, resp.  horní hraně skalisek spadajících dolů k Labi. Cesta se vine od vlakové zastávky právě mezi vinicemi zvolna vzhůru a pohled zpět nabízí výhledy na druhou stranu Labe, kde jsou také vinice. Po nějaké chvíli už je třeba dýchat zhluboka, neboť je nutno překonat výškový rozdíl od řeky nahoru na skály. Trocha námahy stojí za to. Vpravo od cesty je závora, musím prozkoumat, co je za ní. Bohužel České středohoří nám ujídají ohromné kamenolomy a právě za závorou je jeden z lomů. Zatímco na jiných kopcích jsou zdálky vidět ohromné zuby, tento lom z žádné cesty není vidět. Leda tak z letadla nebo když si vyšlápnete tak jako já. To pak stojíte nad ohromnou dírou do země, na jejímž dně se pohybují vozidla jako maličké hračky.

S povzdechem se vracím na cestu. Objevují se chatičky, další vinice a mezi nimi nová zvonička. O kousek dál už začíná les a cesta se mění v cestičku. Mezi stromy probleskuje Labe v hlubokém kaňonu. Na jednom ze skalisek je vyhlídka Porta Bohemica. Tají se mi dech při pohledu do hlubin, ale statečně jsem slezla mezi velikými kameny o kousek níž. K lavičce ještě „o patro“ níž jsem se už neodvážila. Bohužel právě v této chvíli, kdy bych tolik potřebovala, aby se po nebi honily fotogenické obláčky, nebe pokryly mraky. Naučná stezka Brána Čech končí v Litochovicích nad Labem.

To bych ale nebyla já, kdybych nešla ještě o vesnici dál. Prošla jsem Litochovice a vydala se nad ně na louky, které se táhnou mezi dálnicí D8 a Prackovicemi nad Labem. V loukách je krásná barokní kaplička se sochou Madony s dítětem, bohužel poškozenou. Sešla jsem do Prackovic nad Labem a odtud se vlakem vrátila zpátky domů.

cestování fotografování Tip na výlet
Hodnocení:
(4.8 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.