Zemřela herečka Blanka Bohdanová
Herečka Blanka Bohdanová. FOTO: Elisabetta Bohdanova, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

3. 10. 2021

Ve věku 91 zemřela v jedné z pražských nemocnic herečka Blanka Bohdanová. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil médiím Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, jehož byla Bohdanová, držitelka ceny Thálie, emeritní členkou.

V dětství chtěla být Blanka Bohdanová učitelkou, později malířkou a herečkou. Všechno se jí splnilo. Byla dlouholetou členkou Národního divadla, deset let učila na konzervatoři a důležitou součástí jejího života bylo i malování. Napsala také několik knih.

Blanka Bohdanová, která se narodila v Plzni, absolvovala začátkem 50. let brněnskou JAMU a první angažmá získala v Pardubicích. Pak hrála v Městských divadlech pražských a později v Divadle E. F. Buriana. V roce 1966 přijala nabídku Národního divadla, ve kterém byla v angažmá 44 let. 

Diváci mohli vidět Bohdanovou také v Činoherním klubu po boku Stanislava Zindulky v inscenaci Moje strašidlo a v Divadle Viola ve hře The Gin Game s Josefem Somrem. Právě za roli Fonsie v této hře získala cenu Thálie. Hrála také v řadě filmů a seriálů. 

Od 70. let se Bohdanová věnovala malování. Své obrazy vystavovala i v zahraničí. V roce 1995 publikovala knihu Život jako v pavučince a v roce 2010 vydala vzpomínkovou knihu Život jako takový. „V genech mám hodně z přírody, protože oba mí rodiče v přírodě vyrůstali. Proto si říkám, že člověk se nemá nad přírodu povyšovat. Je prostě jen jakýmsi druhem života na této planetě. Proto se kořím přírodě,“ popsala herečka při křtu své poslední knihy své životní krédo. 

 

 

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.