Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
Brdo, nejvyšší vrchol Chřibů. Foto poskytnuto DMO Kroměřížsko

Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků

9. 10. 2021

Znáte jiné místo, kde můžete nasednout na kolo a během chvíle projet z bohaté historie do fantastické budoucnosti? Poznejte krásný region Východní Morava, jeho barevnou tradici, minulost i přírodu – na kole, po svých nebo třeba na koloběžkách.

Začněte třeba ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které nabízí svým návštěvníkům rovnou tři prohlídkové okruhy, takže může být trochu oříšek si vybrat. Přírodě, řemeslům i umění se pak věnují expozice Muzea regionu Valašsko ve dvou zámcích – Zámku Vsetín a Zámku a parku v Lešné u Valašského Meziříčí. Až si vše prohlédnete, můžete sednout na kolo a vyrazit na nenáročnou a rovinatou Cyklostezku Bečva. A pokud dáváte přednost vrcholům, vystoupejte na Soláň, valašský Olymp, který je jedním z nejkrásnějších míst celého regionu.

Zaujalo vás Slovácko? Prohlédněte si národopisnou expozici Slovácko Slováckého muzea v Uherském Hradišti a pokračujte vlastním průzkumem – třeba zase na kole. Přímo z Uherského Hradiště se můžete vydat po Stezce Muškátu moravského či Rulandského bílého. Kolem vinic a búd pak vede i cyklotrasa do Vlčnova, obce známé díky slovácké Jízdě králů.

Po stopách Baťovy dálnice se pak můžete vydat do pohoří Chřiby. Naplánovat si tam můžete i výstup na některou z rozhleden, například moderní Salaš nebo kamennou Brdo. Na delší túru se vypravte o kousek dál do Bílých Karpat. V místních přírodních rezervacích se pokocháte květnatými loukami, kde rostou dokonce i vzácné orchideje.

Na unikátní podobě a bohatství Východní Moravě se podepsala celá řada osobností, například Tomáš Baťa nebo Max Švabinský. Pokud je chcete poznat lépe, navštivte regionální muzea. Třeba Muzeum Kroměřížska si můžete prohlédnout doslova od sklepa až po půdu plnou pokladů z historie města.  V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně vás pak čeká oceňovaná výstava „Princip Baťa: dnes fantazie, zítra skutečnost“. S dětmi tu nahlédnete třeba do věrné repliky ševcovské dílny. Další zajímavé expozice najdete i v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě.

cestování Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.