Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: poskytnuto agenturou Havas

Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím

26. 10. 2021

Podzimní měsíce, kdy se teplota pohybuje kolem deseti stupňů a lidé se koncentrují více v uzavřených prostorách, přinášejí podle Hany Roháčové, primářky Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí, příznivé podmínky pro šíření virových onemocnění.

Zatímco v loňském rocese chřipka celé Evropě takřka vyhnula, protože lidé byli nuceni trávit většinu času doma a děti nechodily do škol, letos je situace diametrálně odlišná, a tak se očekává razantní výskyt respiračních onemocnění a chřipky. MUDr. Hana Roháčová upozorňuje, že v žádném případě nebude stačit jen očkování proti covidu, ale je třeba využít i očkování proti chřipce. Ostatně epidemiologové již delší dobu očekávají pandemii chřipky.

Za neméně závažné označila Roháčová napadení lidského organismu pneumokokem. Ten je běžně přítomen v nosohltanu a přenáší se kapénkami. V roce 2020 proočkovanost dětí dosáhla 71 procent a u osob starších 65 let pouze 24 procent. To na kolektivní imunitu nestačí. Děti jsou hlavním rezervoárem pneumokoků. Ale primářka Roháčová doporučuje udržování sociálních kontaktů v rodinách, které jsou pro seniory životně důležité, a tak podle jejích slov je jedinou účinnou obranou očkování.

„Já za dva nejdůležitější milníky v medicíně považuji očkování a vynález antibiotik. To je to, co zachránilo stovky milionů lidí. Očkovací látka není to, co někomu ublíží. Naučí naše tělo, aby se bránilo proti infekci, protože mu dáme nějaký kousek bakterie nebo viru a tělo si proti nim vytvoří obranu. Když potom přijde ten pravý virus nebo ta pravá bakterie, tělo si řekne, aha, mám proti tobě zbraň a nepustí ho dál,“ vysvětluje lékařka Hana Roháčová.

Její vyjádření plně podpořil také herec Jan Přeučil (84), který v nedávné době prodělal pneumokokové onemocnění i covid. Trápil ho velmi silný kašel, a tak na doporučení praktické lékařky je již očkován proti chřipce (ostatně proti té se nechává očkovat pravidelně) a i proti pneumokoku. Na třetí dávku vakcíny proti covidu právě čeká.

Na otázku, zda je více nebezpečná chřipka, pneumokok či covid primářka Roháčová na tiskové konferenci uvedla, že průběh těchto onemocnění je individuální. Nelze předpovídat jaké komplikace u daného pacienta nastanou. Je však obecně známo, že imunita s věkem klesá a je tedy nanejvýš nutné aktivně se proti respiračním chorobám bránit. Podpořila zároveň doporučení České vakcinologické společnosti aplikovat vakcínu proti koronaviru i chřipce najednou. Záleží však na preferenci každého pacienta.

nemoci očkování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.