Psi tloustnou. Už mají speciální diety, ale také vlastní výživové poradce
Ilustrační foto: Ingimage

Psi tloustnou. Už mají speciální diety, ale také vlastní výživové poradce

23. 10. 2021

Syrové maso nebo granule? Losos nebo hovězí? Jíst totéž co člověk? Je obézní nebo ne? V souvislosti s výživou psů se nyní vedou dlouhé a vášnivé diskuse. Krmení psů je však především byznys, který se neustále vyvíjí.

Stejně jako lidé zkoušejí nejrůznější trendy v jídle, rozšiřuje se i nabídka možností, jak krmit psy. Pryč je doba, kdy člověk koupil pytel granulí a sem tam podhodil pejskovi kousek šunky. Z krmení psů se stala věda, předmět diskusí na internetu, pracovní příležitost pro řadu lidí i důvod, jak se hádat o to, co je pro psa nejlepší a co mu naopak škodí.

Jisté je jedno – psi tloustnou. Veterináři nikdy dříve ve svých ordinacích nezaznamenávali tolik případů, kdy má pes zdravotní potíže spojené s nadváhou či přímo obezitou.

„Obezita může u psa působit obrovskou zátěž kardiovaskulárního aparátu, oslabit imunitní systém, poškodit jeho játra ztučněním, zvýšit riziko nádorových onemocnění a mnoho dalších potíží,“ říká veterinářka Daniela Králová. Podobně jako její kolegové zaznamenává případy, kdy lidé psům ve snaze dopřát co nejvíce dobrot, své miláčky překrmují. Neohlížejí se na to, jak je pes velký a kolik má pohybu a kvůli tomu psi mají potíže s klouby, opakující se průjmy nebo dokonce cukrovku či šedý zákal. A tak čím dál více lidí odchází z veterinárních ordinací s doporučením nějaké té psí diety.

Zároveň s tím se rozmáhá jiný trend. Snaha poskytnout psovi co nejkvalitnější výživu, aby byl zdravý. Problém však je v tom, že pod pojmem nejkvalitnější výživa si každý představuje něco jiného. A tak někdo krmí psa výhradně masem, někdo jen syrovým masem a dokonce už jsou i lidé, kteří ze svých psů vytvářejí vegetariány.

„Mezi jednotlivými majiteli psů se odehrávají téměř války. Nejhorší bývá rozhodnutí zapojit se do různých diskusí facebookových skupin, ve který je každý názor špatný a informační efekt žádný,“ říká Markéta Langerová, jedna z psích výživových poradců. Ano, taková práce už pár let existuje. O rady, jak takzvaně správně krmit psy, je zájem, protože čím dál více majitelů psů si už v přemíře všech různých názorů a obrovské nabídce krmiv neví rady.

Markéta Langerová měla na začátku potíže se svým psem. Začal kulhat, byl nemocný a tak zkusila, jestli ke zlepšení stavu nepřispěje změna krmení. Udělala si dálkově kurz na kanadské univerzitě, která vyučuje, jak psy krmit syrovou stravou. Nyní to její společnost Noran učí v Česku další zájemce. Trend se nazývá primordiální výživa a spočívá v tom, že psi jsou krmeni podobně, jako kdysi jedli vlci v divoké přírodě. „Někteří lidé si myslí, že příprava syrové stravy pro psy je časově náročná, ale krmné dávky lze zamrazit a pak místo misky granulí podáváte předem připravenou porci. Je to stejné jako u lidí, můžeme se živit ve fast foodech nebo si doma připravit jídlo z čerstvých kvalitních surovin,“ vysvětluje odbornice na výživu psů.

Příznivci tohoto trendu odmítají donedávna nejrozšířenější způsob krmení psů, tedy granule.

Naopak tento trend přirozeného stravování kritizují a zesměšňují lidé, pro které je miska granulí a nějaké průmyslově vyrobené pamlsky nejjednodušší způsob, jak pejska krmit. Ti tvrdí, že tak přesně vědí, co jejich pes jí a granule mu zajistí, že má směs všech potřebných živin.

„Pejsek by měl dostávat pouze psí potravu. Nejhorší je krmit ho od stolu či mu na přilepšenou dávat tučné uzeniny a masa,“ říká Jiří Švihálek, odborník na výživu psů ze společnosti Yoggies. „Důležité je vybírat kvalitní, dobře stravitelné krmivo s dostatkem přírodních proteinů z pravého masa, vitamínů a vlákniny, bez zbytečné chemie, obilí a sóji. I pamlsky pro psy by měly být zdravé. Rozhodně není dobré jim dávat lidské dobroty, jako jsou například piškoty, protože ty obsahují cukr. Ten může vést u psa až k šedému zákalu,“ tvrdí.

Za nevhodné dokonce považuje i mezi chovateli psů oblíbené pamlsky typu louhovaných buvolích kůží. „Jsou plné chemie či různých odpadních surovin živočišného původu, navíc po různě volně prodávaných nebalených vepřových uších mohou v obchodech lézt mouchy, klást na ně vajíčka, kálet na ně. Proto je lepší vybírat zdravé pamlsky v originálním balení,“ vysvětluje Jiří Švihálek.

Nabídka krmiv a dobrot pro psy je rok od roku větší. A rok od roku je těžší se v ni orientovat a krmit pejska tak, aby mu člověk neškodil v dobré víře, že mu dává to nejlepší a činí jeho život příjemný.

„Nadváha je u psů stejně jako u lidí zdravotní problém. Nejde jen o estetickou vadu, ale krátí psům život. Nyní nadváhou až obezitou trpí až polovina psů,“ uvádí veterinářka Daniela Králová.

Rady, jak poznat, kdy se má pes tak dobře, že by možná byl čas na konzultaci s výživovým poradcem, jsou přitom zcela prosté. Pokud rukama nemůžeme nahmatat u psa poslední dvě žebra, pravděpodobně má nadváhu.

Dalších rad, jak krmit či nekrmit psa, se dají najít stovky, ba tisíce na internetu. Mnohdy však vedou k ještě větší nejistotě. Zkrátka, jde o jev související s tím, že se psi stali rovnoprávní členové rodin. A stejně jako lidé mají své diety a platí si kurzy či poradce, kteří jim říkají, co dělat, aby nebyli tlustí a nemocní, přibývá lidí, kteří jsou ochotni takové poradenství zaplatit i psovi. Potíž je často v tom, že zároveň mu nakoupí i spoustu dobrot. Protože o to přece nyní ve většině rodin jde – aby byl pes spokojený, šťastný a dobře napapaný.

domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage