Koncert pro budoucnost připomene 10 let od úmrtí Václava Havla. Do Prahy dorazí řada umělců, mimo jiné i Glen Hansard
Aneta Langerová vystoupí na Koncertě pro budoucnost. FOTO: poskytnuto agenturou Lesensky

Koncert pro budoucnost připomene 10 let od úmrtí Václava Havla. Do Prahy dorazí řada umělců, mimo jiné i Glen Hansard

30. 10. 2021

Na Václavské náměstí se 17. listopadu po roční pauze vrátí tradiční Koncert pro budoucnost. Na pódiu vystoupí desítky umělců a řečníků, dorazí například irský muzikant Glen Hansard, zpěvačky Jana Kirschner, Aneta Langerová či diplomat Michael Žantovský.

Akce se účastní i další  významné postavy listopadového převratu, jako jsou Michal Kocáb nebo Šimon Pánek. Letošní ročník akce bude zároveň věnován vzpomínce na Václava Havla, od jehož úmrtí letos uplyne 10 let.

Koncert pro budoucnost je každoroční připomínkou demokratických hodnot, zejména lidské svobody, a odkazu sametové revoluce. S těmito myšlenkami je neodmyslitelně spjata osobnost prvního českého prezidenta Václava Havla. Od jeho úmrtí letos uplyne deset let, a tak se část programu akce bude věnovat právě vzpomínce na něj. Pětihodinový koncert protkaný vystoupeními řečníků se koná symbolicky na Václavském náměstí, tedy na stejném místě, kde 17. listopadu před 32 lety začal definitivní pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Motto letošního ročníku zní: Budoucnost jsme my. O kvalitě naší demokracie rozhoduje každý z nás. Je naší společnou odpovědností, kam budeme dále směřovat. My všichni rozhodujeme o osudu této země. Proto chceme podněcovat veřejnou diskuzi o klíčových tématech a zapojit do ní celou společnost. S tím souvisí i připomenutí odkazu a myšlenek Václava Havla, které jsou navzdory času stále aktuálnější,“ říká mluvčí pořadatelů akce Jan Gregar z organizace Nerudný fest a dodává, že akce není spojena s žádným současným politickým hnutím či stranou, její charakter je nadstranický.

Pětihodinový program pojme desítky vystupujících

Koncert pro budoucnost odstartuje v 16.30 a na pódiu se objeví desítky osobností z kulturní, občanské či diplomatické sféry. Celým programem budou provázet Linda Bartošová a Jindřich Šídlo. Největší hvězdou bude světoznámý irský hudebník Glen Hansard, který se do Prahy vrací už poněkolikáté a odkaz Václava Havla mu není cizí. S kapelami zahrají například i zpěvačky Jana Kirschner či Aneta Langerová a vystoupí kapela Zrní nebo Už jsme doma. „Pro mě je svoboda i láska a její oslavu si tak nemohu nechat ujít ani v pokročilém stádiu očekávání, přibližuje herečka Tereza Ramba, která se na pódiu také objeví.

A vystoupí rovněž zástupci neziskových organizací, které byly v posledních letech terčem celé řady dezinformačních kampaní, což mohlo poškodit jejich obraz v očích veřejnosti. Letos se proto spojily a v kampani Takoví jsme, která je součástí letošního Festivalu svobody, se snaží ukázat pravou tvář neziskového sektoru. „Neziskové organizace se o nás starají od narození až do smrti, pomáhají nám v celé řadě oblastí. Jsou to třeba skauti, sokolové, Horská služba, ale i Člověk v tísni, Amnesty i Transparency či dobrovolní hasiči, fotbal a hokej. Neziskovky tvoří páteř naší občanské společnosti, a proto je potřeba, aby jim veřejnost důvěřovala a podporovala je,“ stojí v prohlášení kampaně Takoví jsme.

Letos naživo, ale s respirátory a rozestupy

V loňském roce se kvůli tehdy platným protikoronavirovým opatřením koncert uskutečnil prostřednictvím online přenosu. Letos plánují organizátoři uspořádat akci pokud možno naživo, při dodržení aktuálních bezpečnostních nařízení. „Budeme se řídit platnými vládními nařízeními. Na místě bude tým organizátorů a dobrovolníků návštěvníky upozorňovat na nutnost dodržování rozestupů a nošení respirátorů. Informace o bezpečnostních opatřeních budou také na velkých obrazovkách a digitálních informačních panelech rozmístěných na náměstí,“ přiblížil Gregar.

Koncert pro budoucnost i zastřešující Festival svobody se koná pod záštitou MgA. Hany Třeštíkové, radní pro kulturu hl. m. Prahy, Ing. Petra Hejmy, starosty MČ Praha 1, Ing. Petra Hlubučka, náměstka primátora hl. m. Prahy a Mgr. Jana Chabra, radního pro oblast správy majetku hl. m. Prahy.

 

koncert kultura politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%