Dušičky nebo Halloween? Dýně je symbol, který rozděluje společnost
Ilustrační foto: Pexels

Dušičky nebo Halloween? Dýně je symbol, který rozděluje společnost

29. 10. 2021

Někdo se celý rok těší, jak si na podzim udělá z dýní krásné dekorace a považuje je za klasický symbol podzimu. Někdo je naopak zatratil, protože si je spojuje s americkým svátkem, který prý v tuzemsku nemá co dělat.

Dýně je však především krásná věc. A tvořiví lidé z ní dovedou vyrobit spoustu věcí ještě krásnějších. O tom, že na dýně s nejrůznějšími výřezy, ve kterých blikají svíčky, je pěkná podívaná, není pochyb. A tak je zbytečné kazit si ten pěkný pohled mručením, že jde o amerikanismus, který k nám byl násilně zavlečen. Navíc, ono není tak úplně pravda, že posedlost vyřezáváním dýní jako symbolem Halloweenu pochází ze Spojených států.

Původ zvyku vyřezávat dýně a dávat do nich světýlka je totiž v Irsku. Tam se slaví Samhain, tedy přechod do zimy, který připadá na noc z 31. října na 1. listopad a Irové věřili, že svíčky v dýni odhánějí zlé síly. Postupně se zvyk rozšířil do dalších zemí a Irové ho přivezli i do Ameriky.

Jenže tam se z něj stal víceméně komerční svátek a nejrůznější dekorace znázorňující dýně ať už vkusné či brutálně kýčovité znamenají rok od roku především byznys.

Jenže je velká škoda spojovat si dýni pouze s tímto halloweenským šílenstvím. Dýně je totiž především moc chutná a zdravá. Je zdrojem železna, hořčíku, řady vitamínů a obsahuje i hodně vlákniny. Navíc je chutná a velmi různorodě využitelná. Dá se upravovat nejen na sladké způsoby, ale také může nahradit brambory, dají se z ní dělat různé placičky a dokonce velmi chutná jsou i její semínka, která se opražená dávají do polévek a salátů.

Zkrátka, dýně si lásku a zaslouží obdiv a ne pouze spojování se svátkem, který některým lidem není příliš sympatický. Tady je malá inspirace, jak se dá dýně využít jako dekorace.

svátek
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.