Masarykova vyhlídka v Praze
Úvodní foto: Věra Ježková

Masarykova vyhlídka v Praze

23. 11. 2021

O Masarykově vyhlídce v Jelením příkopu na Pražském hradě jsem se dočetla náhodou. V textu bylo mj. uvedeno, že o ní moc lidí neví. Asi je to pravda. Jak jsem zpětně zjistila, nevěděla o ní ani kamarádka, která zná Prahu lépe než já a se svým fotoaparátem ji důkladně prochází.

Vyhlídka se nachází v horní části Jeleního příkopu. Byla vybudována podle hradního architekta Josipa Plečnika v první polovině 20. let na místě, kde prezident Masaryk rád sedával pod staletou lípou. Později však chátrala, byla nepřístupná veřejnosti. V polovině 90. let prošla kompletní rekonstrukcí. Veřejnosti byla znovu otevřena při příležitosti derniéry velké Plečnikovy výstavy na Pražském hradě.  Z vyhlídky vede cesta na terasovou vinici. Plečnik zde vytvořil místo, které symbolicky připomíná, že tady v dávné minulosti rostla vinná réva. 

Místo jsem si našla na mapě a vyzbrojena, jak jsem doufala, dostatečnými informacemi, jsem se vydala na cestu. Z tramvaje jsem vystoupila u Pražského hradu. Šla jsem Jelení ulicí, avšak očekávaný vstup do Jeleního příkopu nikde. Zabočila jsem do ulice U Brusnice a po několika desítkách metrů jsem objevila na zdi plánek. Jelení příkop. Zde stojíte. Vchod-východ. Otevřeno denně od 10 hodin. Vlevo od plánku byla nenápadná laťková vrátka. Zamčená. Bylo několik minut před desátou. Chvíli jsem se tedy procházela po ulici, sešla o něco níž, kde jsem ke svému překvapení objevila Nový Svět. Když jsem se vrátila, vrátka byla stále zamčená. Stál  za nimi ale voják. Na moji otázku, zda se tam může, odpověděl kladně. Dodal však: „Ještě ale musí přijít na obhlídku Policie České republiky. Jděte se zatím projít, měli by tu být každou chvíli.“ Poslechla jsem ho. Přes Nový Svět jsem vyšla k Loretě a Ministerstvu zahraničních věcí. Když jsem se asi po dvaceti minutách vrátila, vrátka byla stále zavřená a sympatický voják nikde. I vzdala jsem to a odebrala se na tramvaj. Na stanici Brusnice.

Neúspěch mě neodradil a asi po 14 dnech jsem učinila druhý pokus. Tentokrát už jsem jela a šla na jistotu. Bylo otevřeno. Sláva. Za vrátky opět voják, o něco níž další. Toho jsem se pro jistotu zeptala na cestu. Usmál se a ukázal na pěšinu vedoucí vzhůru. Podotkla jsem, že vyhlídka dole by byla blbost.

Nevěděla jsem, co mám čekat. Ale bylo mi jasné, že na město neuvidím. Zato se mi otevřely neobvyklé pohledy na Hrad a mně neznámý kostel. Doma jsem zjistila, že je to Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého. Pro pořádek musím dodat, že ten kamarádka znala. Bylo krásné říjnové dopoledne, stromy hrály všemi barvami. Procházku jsem si krásně užila. Vám z ní nabízím fotografie.

Zdroj: https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/prazsky-hrad-masarykova-vyhlidka

cestování Praha Tip na výlet
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.