Zápal plic v nás vyvolává strach. Jakými způsoby se proti němu bránit?
Ilustrační foto: Ingimage

Zápal plic v nás vyvolává strach. Jakými způsoby se proti němu bránit?

25. 11. 2021

V koronavirové krizi si mnoho z nás uvědomilo, jak důležitá je prevence proti virům a bakteriím. Jedním z takových neřádů, který může způsobit velmi závažná infekční onemocnění, je bakterie Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok, který stojí i za často obávaným zápalem plic.

Pneumokok představuje riziko zejména pro malé děti, ale stejně tak pro ty z nás, kteří jsou v seniorském věku.  Přečtěte si o pneumokoku a ochraně proti němu víc.

Co způsobuje?

Pneumokok vyvolává celou řadu onemocnění od těch méně závažných, jako jsou záněty vedlejších dutin nosních nebo horních cest dýchacích, až po závažná, jako záněty mozkových blan nebo zápaly plic.  „Bakterie Streptococcus pneumoniae je jedním z nejčastějších původců takzvaných komunitních pneumonií, tedy zápalů plic získaných v běžném životě a respiračních infekcí, které jsou spojeny s hospitalizací u seniorů a výskytem invazivních pneumokokových onemocnění,“ vysvětluje prim. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Když pneumokok pronikne i do krve, hovoříme o invazivní pneumokokové infekci.

Pneumokokový zápal plic

Zápal plic je pro seniory a chronicky nemocné velkým nebezpečím, proto je důležité udělat pro ochranu co nejvíc. Často je s ním spojen kašel, zvýšená teplota, bolest na hrudi a obtíže s dýcháním.  Takovým nepříjemnostem je lepší se vyhnout. Očkování proti pneumokokům pomáhá chránit jak proti neinvazivní, tak proti invazivní formě pneumokokového zápalu plic, kdy bakterie pronikne i do krevního oběhu. Léčba není zpravidla vůbec jednoduchá. Pacientovi jsou podávána antibiotika a může být vyžadována hospitalizace. Příčinou pobytu v nemocnici nebo úmrtí může být samotné pneumokokové onemocnění nebo následné stavy a zdravotní poškození. Výsledky mnoha studií potvrzují mezi seniory 2–8krát vyšší riziko vzniku nestabilní anginy pectoris, akutního srdečního infarktu, srdečního selhání nebo výskytu srdečních arytmií v bezprostředním období po prodělaném pneumokokovém onemocnění.

Kolik seniorů se v České republice nechá očkovat?

U seniorů v roce 2018 dosahovala proočkovanost proti pneumokokům pouze 13,7 %, jedná se přitom o nejohroženější skupinu společně s dětmi mladšími dvou let. „Chránit sebe a své okolí znamená i více dbát na očkování proti pneumokoku. Přál bych si, aby tuto výzvu vzal za své každý senior.“ říká čtyřiasedmdesátiletý režisér, herec, spisovatel a pedagog Arnošt Goldflam, který se letos nechal naočkovat jak proti chřipce, tak pneumokoku.

V ČR roční incidence pneumonie přesahuje 100 000 případů, přes 20 000 osob je hospitalizováno a 3 000 na pneumonii zemře. Předcházet riziku je vždy jednodušší než se s ním vypořádat. Zeptejte se tedy svého lékaře na možnost očkování proti pneumokoku.

PP-PRE-CZE-0109

 

 

 

 

 

plíce zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.