A kdo přiletí na vaše krmítko? Ornitologové připravují čtvrtý ročník sčítání ptáků v programu Ptačí hodinka
FOTO: Zdenka Žichovská

A kdo přiletí na vaše krmítko? Ornitologové připravují čtvrtý ročník sčítání ptáků v programu Ptačí hodinka

28. 11. 2021

Druhý lednový týden budou lidé v celém Česku opět pozorovat ptačí krmítka. Česká společnost ornitologická o víkendu 7.–9. ledna 2022 organizuje čtvrtý ročník Ptačí hodinky – sčítání ptáků na krmítkách.

Minulého ročníku se zúčastnilo přes 27 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než půl milionu ptáků. Ornitologové pomocí dlouhodobého projektu ve spolupráci s veřejností zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Sčítání se může zúčastnit úplně každý bez předchozích zkušeností. Navíc v teple domova bez nutnosti vycházet.

Žluté břicho s černým pruhem, zelená záda a černá hlava s bílými tvářemi. Sýkoru koňadru viděli účastníci všech tří ročníků Ptačí hodinky ze všech ptáků nejčastěji. „Navštívila 85 procent krmítek a mezi ostatními druhy neměla konkurenci. Druhá nejčastější – sýkora modřinka – se ukázala na 65 % pozorovaných krmítek. Na to, zda koňadra udrží pomyslné žezlo, si budeme muset ještě počkat, už nyní je ale vhodné upravit zahradu a okolí našeho domu, abychom při lednovém sčítání měli na krmítku opravdu živo,“ říká Alena Jechumtál Skálová, koordinátorka Ptačí hodinky z České společnosti ornitologické.

S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu. „Mezitím můžeme na zahradě udělat malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve naskládejte na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabejte ke kmeni stromu, a nechte ladem. Ve vrstvě listí si najdou ptáci mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Semenožravé ptáky pohostíte, když necháte stonky trvalek nezastřižené. Semínka jsou zpravidla takřka neviditelná, ale ptáci je pojídají po celou zimu,“ vysvětluje Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Jakmile teploty klesnou pod nulu, můžeme vyvěsit krmítko a začít s přikrmováním. „Krmítko musí být alespoň 1,5 m nad zemí, ideálně na závětrném a nerušeném místě. Dbáme na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ sděluje Hořáková.

K určování a poznávání ptáků na krmítku pomohou videa a materiály na stránce Ptačí hodinky. „Letošní novinkou jsou kvízy, pomocí kterých lze procvičit a zdokonalit určování ptáků. Lidé si mohou vybrat z více různých kvízů. Od těch pro úplné začátečníky s pěti nejčastějšími druhy na krmítku až po kvízy pro pokročilé,“ říká Jechumtál Skálová.

Díky spolupráci s velkým množstvím dobrovolníků ornitologové během několika let zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. „V minulém ročníku byl skokanem roku čížek lesní, který se vyhoupl ze čtyřiadvacátého místa na deváté – lidé ho pozorovali na pětkrát větším množství krmítek. Více jsme zaznamenali také kosů. Objevili se na 57 % krmítek, což je meziročně o 7 procentních bodů víc. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v dalším ročníku. Každopádně na příkladu čížků i kosů vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám,“ vysvětluje Jechumtál Skálová.

Už nyní je možné přihlásit se k odběru novinek na stránce ptacihodinka.birdlife.cz, kde lidé zároveň najdou např.:

  • informace ke sčítání,
  • materiály k určování ptáků,
  • výukový program pro školy,
  • kvízy,
  • výsledky minulých ročníků,
  • možnost podělit se o své fotografie vložením do veřejné galerie.

 

Ptačí hodinka začíná v pátek 7. ledna a končí v neděli 9. ledna 2022. Účastníci sčítají ptáky na krmítku podle dané metodiky vždy jednu hodinu podle vlastního výběru. Pro každý ptačí druh píšeme vždy nejvyšší počet jedinců pozorovaných najednou. Pro vkládání pozorování slouží web ptacihodinka.birdlife.cz.

příroda ptactvo
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.