Vláda chce od března 2022 povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Návrh podporuje i Zeman
Ilustrační foto: Pexels

Vláda chce od března 2022 povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Návrh podporuje i Zeman

29. 11. 2021

Ministerstvo zdravotnictví bude podle Adama Vojtěcha povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 navrhovat od 1. března roku 2022. Mění se i pravidla pro očkované.

Očkovaní lidé, u nichž bude identifikován významný kontakt s nakaženým v domácnosti, budou muset podstoupit PCR test. Do karantény ale před výsledkem dál nebudou muset. V pondělí o tom rozhodla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.Testy budou v tomto případě hrazeny zdravotnmi pojišťovnami.

Kvůli rostoucími počtu nakažených chce současná vláda navrhnout od března příštího roku povinné očkování, které by se týkalo zdravotníků, policistů, hasičů, zaměstnanců v sociálních a službách a věznicích, ale i lidí ve věku nad 60 let. Znamená to, že od 1. března by musely mít tyto skupiny už očkování dokončeno.

Povinné očkování podporuje i prezident Miloš Zeman, který se sám nemocí Covid-19 nakazil po třech dávkách vakcíny. "Uvažujme podobně jako Rakousko o povinném očkování, protože se zdá, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat. Všichni politici se to bojí říci, protože by ztratili hlasy. Já si to mohu dovolit, protože já už po deseti letech končím ve funkci prezidenta,” prohlásil při videokonferenci v rámci jednání zemí Visegrádské skupiny (V4) český prezident.

O povinném očkování hovořil dopoledne rovněž šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra v demisi Jan Hamáček. „Připravuje se návrh vyhlášky o povinném očkování,” řekl.

Za celý minulý týden odhalily laboratoře v Česku 128 510 případů koronaviru. Je to zhruba o 21 000 případů více než o týden dříve.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.