Psstt! Posloucháme. Kouzlu audioknih podléhá čím dál více lidí
Ilustrační foto: Ingimage

Psstt! Posloucháme. Kouzlu audioknih podléhá čím dál více lidí

9. 12. 2021

Klasické staré romány jsou čím dál častěji namlouvány do zvukové podoby. Když uspěje na trhu nová kniha, vydavatelství hned připravuje její audio variantu. Hlad po poslechu knih sílí. Lidé, kteří mnohdy neměli čas nebo chuť číst, přicházejí díky audioknihám čtení na chuť.

V poslední době sahá po audioknihách čím dál více lidí. A pro mnoho umělců je jejich načítání vítaným zdrojem příjmů. Audioknihy už dávno přestaly být jakýmsi doplňkem knih papírových, některé tituly se prodávají dokonce lépe ve zvukové než v klasické formě.

„Audioknihy jsou teď velký hit a mně připadá, že to je dobře,“ říká herec Norbert Lichý, který za načítání audioknížek dostal řadu ocenění a je v tomto oboru naprostou špičkou. „Na čtení mnoho lidí nemá čas, ale takhle si člověk může třeba při umývání nádobí poslechnout něco dobrého, k čemu by se možná nedostal.  Mně baví audioknihy poslouchat i namlouvat. Od mládí jsem sbíral rozhlasové hry. Chodíval jsem do Supraphonu a kupoval jsem si mluvené slovo – povídky, romány, rozhlasové hry,“ vzpomíná na dobu, kdy ovšem nabídka mluveného slova byla ve srovnání se současnou situací na knižním trhu v podstatě mizivá.

Covidová doba pozici audioknížek ještě více upevnila. Jejich prodej vzrostl. Více se prodávají knihy, které se dají takzvaně stáhnout a poslouchat v digitální formě, naopak lehce poklesl prodej těch, které jsou cédéčkách. Po těch ovšem často sahají lidé ve vysokém věku, kteří neovládají technologie tak, aby si mohli knihu stáhnout a poslouchat třeba v mobilu. Pro lidi, kteří přišli ve vyšším věku o zrak je to nesmírně složité a většinou to nezvládnou, takže preferují přehrávače, do kterých se dá vložit kniha na cédéčku.

„Přestože je pro celou společnost a tudíž i ekonomiku těžká doba, audioknižní trh roste, což ej skvělá zpráva. Loňský lockdown přivedl řadu uživatelů k digitálnímu formátu audioknih, skokově narostly počty těch, kteří audioknihy poslouchají přes mobilní telefony a počítače,“ říká Alan Piskač z představenstva Asociace vydavatelů audioknih.

V letošní předvánoční době jsou právě audioknížky na cédéčkách častým a vhodný dárkem pro lidi, kterým zdravotní stav či vysoký věk nedovoluje ovládat chytré dotykové telefony či notebooky a poslouchat knížky z nich. Dobrá zpráva nyní je, že mnoho knih vychází jako v audioformě ke stažení tak na cédéčku, takže je možné si vybrat.

Někdo volí podle titulu, ale přibývá lidí, kteří si také vybírají podle svých oblíbených interpretů. A je z čeho vybírat, protože se načítání audioknih věnuje čím dál více uznávaných herců. Mnozí to rozhodně nepovažují za jakousi vedlejší disciplínu, naopak. Audioknihy načítá Ivan Trojan, Viktor Preiss, Jiří Lábus, Vilma Cibulková, Miroslav Táborský, Igor Bareš a další skvělí umělci a umělkyně.

A není to nic jednoduchého, jak popisuje herec Norbert Lichý. „Je dobré, když ji znám. Když ne, tak si ji nejdříve přečtu a pak si každou kapitolu přečtu dvakrát před tím, než ji načtu. Zkontroluju, sestříhám. Stříhám, když se spletu nebo když opravím slovo. Při načítání to nechávám jet nebo udělám další variantu věty, když se mi něco nezdá dobré a až pak si z toho vyberu. Samozřejmě, že je umělecky lepší varianta, když je u vzniku audioknihy režisér. Ten pozná hned, když něco není dobré.  Když je tam i zvukař, tak pak odpadají starosti, jako je stříhání. Každá knížka je jiná. Když je tam hodně dialogů, je třeba si rozmyslet, jak moc to divadelně hrát, nebo zvolit jiný postup,“ vysvětluje, jak postupuje, když namlouvá knihy doma ve svém studiu, které si kvůli tomu zařídil, a jaký je rozdíl, když pracuje s režisérem ve studiu jiném.

Letošní předvánoční nabídka nových audioknih je přímo skvostná a vypadá to jako by se jejich nakladatelé předháněli. Například poprvé vychází v audioverzi klasický román oceněný Pullitzerovou cenou Jih proti Severu, který namluvila herečka Martina Hudečková. Na trh se dostává také audioverze druhého dílu knihy Šikmý kostel, který patří mezi bestsellery poslední doby. Krásné jsou audioknihy světově proslulého autora Petera Maye, na pultech je například jedna z jeho posledních knížek Ochráním tě. Stačí jen vyrazit do knihkupectví nebo se probírat e-shopy a člověk, který rád poslouchá, nebude vědět, co si vybrat.

knihy kultura
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.