Index kvality života: Nejlépe se žije v Říčanech u Prahy, nejhůře v Orlové
Říčany u Prahy: FOTO: Mirekk – Vlastní dílo, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org

Index kvality života: Nejlépe se žije v Říčanech u Prahy, nejhůře v Orlové

13. 12. 2021

Na portálu Obce v datech jsou od dnešního dne dostupná kompletní data o kvalitě života v 206 českých obcích. Index kvality života porovnává veřejně dostupná data v oblasti zdraví, materiálních podmínek a vztahů mezi lidmi ve všech českých obcích s rozšířenou působností.

První příčky pomyslného žebříčku kvality života obsadily stejně jako v loňském roce Říčany a Praha, na dalšíh místech jsou středočeské obce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Černošice. Z krajských měst je po Praze nejlepší život v Brně, následují České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice. Naopak na chvostu žebříčku je moravskoslezské město Orlová.

„Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky. Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů. Ve většině obcí z těchto regionů žije mnoho lidí s finančními problémy, relativně vůči ostatním je v nich méně nabídek pracovních míst. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji je také poměrně vysoké znečištění,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Vysokých hodnot Indexu kvality života dosahují zejména obce v okolí Prahy a Brna, velmi dobrých výsledků pak obce z Jihočeského a Plzeňského kraje. V pětici nejlépe hodnocených krajských měst najdeme Prahu, Brno, České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice. Nejvýraznější meziroční posun náleží zlínskému Holešovu (o 64 příček vzhůru), nejvýrazněji se proti loňsku zvýšila hodnota Indexu kvality života v moravskoslezské obci Odry.

„Z letošních výsledků vyplývá, že celkové hodnocení řady obcí se zvýšilo zejména díky lepší nabídce pracovních pozic v obci a jejím okolí. Rozhodlo i zlepšení bilance mezi nárůstem a úbytkem obyvatel obce. Data by měla pomoci lidem při rozhodování, kam se stěhovat, a současně i představitelům obcí a krajů, na co se soustředit při rozvoji regionu," uvedl Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství společnosti Deloitte, která je odborným partnerem projektu.

Kompletní výsledky žebříčku najdete zde: https://www.obcevdatech.cz/

 

 

 

 

města a obce životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.