Sociologický průzkum: kompetenční spor a covid podle seniorů
Ilustrační foto: Pexels

Sociologický průzkum: kompetenční spor a covid podle seniorů

14. 12. 2021

Komu dávají senioři za pravdu ve sporu Miloše Zemana s Petrem Fialou o jmenování nové vlády? Nakolik se obávají, že onemocní covidem? Souhlasí senioři s povinným očkováním? A dávali by odměny těm, kteří se očkovat nechají?

Na tyto a další otázky odpověděl dvoudenní průzkum, jehož se zúčastnilo 608 lidí ve věku 60 let a více.  

Mnozí z vás se od soboty do pondělí zúčastnili rychlého průzkumu k aktuálním otázkám v politice a covidu. Děkuji vám za to. Jak mnozí víte, jsem sociolog a mám zkušenosti s přípravou, provedením a vyhodnocováním průzkumů veřejného mínění. Výsledky jsou zde v souvislém textu, ale ti, kteří mi poslali svou e-mailovou adresu, dostanou i úplnou zprávu s krásně barevnými grafy a tabulkami.

Anonymní dotazování probíhalo po dva dny – od soboty 11. prosince do pondělí odpoledne, kdy byl oznámen výsledek jednání P. Fialy a M. Zemana o jmenování nové vlády. Průzkumu se zúčastnilo 608 seniorů ve věku 60 let a více z celé ČR. Výsledky se dají vztáhnout na seniory používající internet (podle odhadu asi jeden a čtvrt milionu osob), avšak nikoliv na celou seniorskou populaci. Internet totiž používají lidé s průměrně vyšším vzděláním, informovanější a celkově aktivnější.

Respondenti pocházejí z tzv. panelu 800 dotazovaných, který je opakovaně oslovován. 22% vzorku dotazovaných tvoří muži, 78% ženy. Převažují (z 60%) lidé ve věku 65-74 let a lidé s úplným středoškolským a vyšším vzděláním (43% má SŠ s mat., 47% VOŠ nebo VŠ). Téměř polovina (45%) dotazovaných pochází z krajských měst včetně Prahy, asi čtvrtina (27%) ze středně velkých měst, 16% z měst do 10 tisíc obyv. a 12% z menších obcí.

Kdo je v právu v kompetenčním sporu mezi Petrem Fialovu a Milošem Zemanem?

Do pondělního odpoledne 13. prosince nebylo jasné, jak dopadne spor mezi prezidentem a novým předsedou vlády ohledně úplného jmenování navržené vlády. Jak je všeobecně známo, P. Fiala avizoval, že v případě, že prezident neustoupí, podá žalobu k Ústavnímu soudu. Na otázku odpovídali senioři přesně do doby, kdy byl zveřejněn výsledek jednání obou státníků. Zhruba třetina (35%) mínilo, že v právu je M. Zeman a polovina (50%), že v právu je P. Fiala. Zbývající nevěděli nebo na to neměli žádný názor.

Obrázek1.png

Senioři mohli na stupnici 1 až 7 oznámkovat, do jaké míry jim jsou sympatičtí A. Babiš, P. Fiala a M. Zeman. Celkově dosažené průměrné známky u všech jsou pod 4. A. Babiš je „zcela nesympatický“ pro 36%, P. Fiala pro 25% a M. Zeman pro 47% dotazovaných. Můžeme se domnívat, že společným faktorem, který spoluurčuje tyto výsledky, je všeobecná nedůvěra v politiky, která se v posledních dvou letech pravděpodobně výrazně prohloubila. Nepotvrdil se někdy tradovaný předpoklad, že starší lidé mají jednoznačně v oblibě A. Babiše a M. Zemana – oba získali převážně negativní hodnocení, avšak dotazování proběhlo pouze mezi uživateli internetu.

Očkování proti covidu z pohledu seniorů

92% dotazovaných je již očkováno proti covidu aspoň jednou dávkou. Těch, kteří se spíše nebo určitě nenechají očkovat, je něco přes 7%. Opět je však dobré si uvědomit, že internet používají spíše lidé s vyšším vzděláním, kteří si také díky internetu dokážou nalézt více užitečných informací. Mezi neuživateli je patrně více odmítačů očkování.

Když měli senioři zvážit hypotetickou možnost, že by se za očkování dávala finanční odměna až 7500 Kč, byla většina (85%) proti poskytování odměny. 6% by bylo pro poskytnutí menší odměny a jen 3% by s navrženou odměnou souhlasilo. Připomeňme si, že podobné odměny se vyplácejí na Slovensku.

Měli by se lidé, kteří jsou očkovaní proti covidu, také testovat, a to za stejných podmínek jako neočkovaní?

S testováním očkovaných souhlasí 57% seniorů (21% „rozhodně ano“) a jen 36% nesouhlasí. Z těch, kteří již byli očkováni, souhlasí s testováním 54%. Při celkově 92procentní proočkovanosti to znamená, že vláda má pro toto opatření v seniorské veřejnosti nemalou oporu. Naproti tomu velká menšina svou odpovědnost za nešíření nákazy buď neuznává, nebo se spoléhá na to, že se chová dostatečně zodpovědně, aby nákazu nešířila.

Obrázek2.png

Necelá polovina dotazovaných je pro to, aby se zavedlo povinné očkování proti covidu u lidí od 60 let věku. Více než třetina je proti a zbytek neví. V případě, že by se měla zavést povinnost očkování v celé dospělé populaci (od 18 let), je třetina pro, necelá polovina proti a zbytek neví. Je tedy zřejmé, že senioři častěji uznávají povinnost očkování pro nejstarší generaci a mnohem méně často pro všechny dospělé.

Senioři 60+ mají podle očekávání z větší části obavy z toho, že by mohli onemocnět covidem. Avšak pouze 7% pociťuje velké obavy, zatímco dalších 76% jen částečné. 17% nemá žádnou obavu z onemocnění. Jinak je tomu v případě obav o výskyt covidu u blízkých osob (příbuzných a přátel). Zde jsou obavy výrazně častější: velké obavy má 19%, částečné 75%, žádné 6%.  

 

Některé výsledky průzkumu lze přímo porovnat s podobným průzkumem, který uskutečnila minulý týden agentura Nielsen Admosphere na vzorku 800 dospělých pro TV Nova. Jejich výsledky zveřejněné v pátek mne inspirovaly, abych v sobotu provedl podobný průzkum. Můžete si porovnat, jak se liší názory všech dospělých od názorů nás seniorů.

koronavirus senioři životní postoj
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.