Ostuda na internetu. Problém, který se týká lidí mladých i dříve narozených
Ilustrační foto: Ingimage

Ostuda na internetu. Problém, který se týká lidí mladých i dříve narozených

30. 12. 2021

Fotografie z večírků, na nichž jsou zachyceni opilí lidé. Erotické snímky určené partnerovi či partnerce. Fotky, na nichž jsou lidé v plavkách, ve spodním prádle. Lidé si je lehkomyslně posílají, zveřejňují na sociálních sítích. A pak se diví, když je z toho ostuda.

Za dvacetiletou Soňou nedávno přišla její babička s tím, že se stalo něco strašného. Vnučka se samozřejmě polekala, protože babička je žena sebejistá, soběstačná, nepanikařící. „Vypadala opravdu vystrašeně, což u ní nebývá zvykem. Navíc přišla za mnou do práce, což také nedělá. Vytáhla mě do bufetu na kávu, že se mnou nutně musí mluvit a že o tom nemám nikomu z rodiny říkat. Pak z ní vylezlo, že na internetu kolují její fotky, na kterých je jen v podprsence,“ vypráví Soňa. Rozesmálo ji to a zpočátku to považovala za nějaký omyl. „Ptala jsem se babičky, jestli to jsou nějaké fotky z jejího mládí, někde z plovárny. Já myslela, že se to objevilo v nějakém časopise jako retro snímky. Jenže babička řekla, že jde o fotky tři roky staré. To znamená z doby, kdy babičce bylo něco přes šedesát. Cože? Kde se v tom věku fotila v prádle? Proč?“ vypráví vnučka. A tak se dozvěděla, že její babička měla několik let přítele, se kterým se vídala pokaždé, když jela do lázní. Vždy si tam domlouvali stejný termín, jinak se nevídali, jen čile korespondovali mailem a na Facebooku. Došlo i na posílání lehce erotických snímků. „Já byla fakt v šoku z toho, že si babička udělala selfíčko v krajkovém prádle, ale pak mi jí bylo líto. Vlastně jsem ji chápala. Ona je pěkná ženská, má skvělou postavu, udržuje se, cvičí, takže se nedivím, že se za sebe nestydí. Nicméně se nějak stalo, že se ty fotky objevily na nějakou divném webu s nechutným komentářem o pornu pro starce. A tu fotku i s komentářem jí poslala nějaká její známá, která ji někde objevila. Ano, je to podivné, ale tyhle dámy zřejmě dělají na internetu věci, o kterých my mladí nemáme tušení,“ vyprávěla Soňa se smíchem.

Její babička ji žádala o radu, jak to udělat, aby fotka zmizela. Na žádný způsob nepřišly. Přišly však na to, že ji musel šířit muž, kterému byla určená. A to zřejmě proto, že dotyčná se už s ním dál nechtěla v lázních vídat, protože jí při posledním pobytu vadilo, že byl poněkud více dotěrný, tvrdil, že i zapomněl platební kartu a tudíž očekával, že za něj bude vše platit.

Ten příběh je víceméně úsměvný. Dobře jí tak, řekne si možná někdo nepřející. Na jedné straně ta zkušenost dokazuje, že se lidé nebojí erotiky ani ve vyšším věku, na straně druhé potvrzuje, že když jde o lehkomyslnost, věk nehraje roli a stejně hloupě se může chovat dvacetiletá holka i pětašedesátiletá dáma. Nebo dvacetiletý kluk stejně jako pětašedesátiletý muž.

Příběh, který prožila tato dáma, ovšem není výjimečný. Mnoho lidí po čase zjišťuje, že si na internetu žijí svým životem jejich snímky, které kdysi sdíleli s někým blízkým. Často se proti tomu ohrazují i mladí lidé a děti, kterým vadí, že jejich rodiče zveřejňují jejich fotky. „Moje máma má na svém profilu spoustu mých fotek. Jsem tam například na nočníku, když mi byl asi rok a u toho je nápis první bobek. Nechápu, proč by lidé z máminy práce, naši nejrůznější známí a další lidé, které neznám, měli vědět, kdy jsem poprvé udělala bobek do nočníku. Syn jedné máminy kolegyně mi říká ‚ahoj, bobku,‘ pokaždé, když se potkáme v supermarketu, takže je jasné, že to viděl,“ vypráví čtrnáctiletá dívka.

Jedna mladá žena zjistila, že na jedné seznamce má u svého profilu cizí žena její fotku. „Jsem na ní v plavkách. Jsem to já, přesně vím, kdy ta fotka vznikla. A vím, že si ji můj tehdejší přítel dal na sociální sítě. Takže nejenže se za mě v podstatě někdo vydává, i když pod jiným jménem, ale kdo ví, v jakých souvislostech se ta fotky ještě někde objevuje,“ říká dotyčná.

V Česku proběhl před časem výzkum s názvem Rodič a rodičovství v digitální éře, kterého se účastnilo více než tisíc lidí. Více než sedmdesát procent z nich uvedlo, že na sítě umisťuje fotky svých dětí, byť většina z nich tvrdila, že je sdílí jen s přáteli. Pětina přiznala, že sdílí snímky dětí, na kterých jsou obnaženy a je možné určit jejich identitu. Téměř padesát procent dětí uvedlo, že jim vadí, když rodiče jejich fotky vystavují. Často je považují za urážlivé a ponižující. „Takto chybuje řada rodičů. Často zveřejní fotky dítěte, přičemž v pozadí je něco, podle čeho se dá dítě identifikovat. Cíleně si tak někdo může dítě nebo rodinu vyhledat,“ upozornila Petra Sobková z Národního úřadu kybernetické bezpečnosti.

Když někdo rozešle známým přes sociální sítě fotku své třináctileté dcery či vnučky v plavkách bývá sice primárním důvodem snaha pochlubit, že rodinka zase byla u moře, výsledkem však může být, že se nad tímto snímkem někde rozněžní nějaký úchyl.

Stejně tak si někdo může prohlížet snímky, které si poslali roztoužení partneři.

A také se může divit personalista rozhodující o přijetí na prestižní pracovní pozici, že ten seriózně vyhlížející uchazeč má na Facebooku spoustu fotek, na kterých se v baru líbá se silikonovou blondýnou.

„Problém je v tom, že někteří lidé mají pocit, že na internetu můžou cokoli. Nedávno jsme měli přednášku o tom, jak si dělat na sociálních sítích osobní značku. Spousta lidí si dá na síť polonahé fotky, byť třeba umělecké a pak se diví, že se na ně někdo kvůli tomu dívá divně. Sociální sítě se staly nedílnou součástí našeho života. A je třeba na ně takto i nahlížet. Staly se veřejným prostorem. Je to podobné, jako byste si vyšli jen ve spodním prádle po náměstí -  to byste asi neudělali,“ říká Nicol Stolle, expertka na chování lidí na sociálních sítích, která vede agenturu Socialsharks.

Organizace The Australiane Safety Commissioner před časem zveřejnila upozornění – odkaz na jistý web, na němž bylo přes čtyřicet milionů obrázků různých lidí v různých situacích, od nahých dětí v bazéncích přes obézní postarší dámy v plavkách na plážích po běžné momentky z života různých rodin. U nich však byly napsány tak nevhodné komentáře, že situace, které byly zcela běžné, najednou vyhlížely v jiném světle a bylo jasné, že jde o web navštěvovaný pedofily a lidmi z různými podivnými sexuálními orientacemi.

Takže, až si někdo zase někdy bude chtít zasdílet nějakou hezkou fotku z pláže či od bazénku, měl by na to pamatovat.

fotografování internet
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.