Výstava betlémů v Roudnici nad Labem
FOTO: Alena Tollarová

Výstava betlémů v Roudnici nad Labem

20. 12. 2021

Jeden za druhým rychle ubíhají dny adventu. Dospělí blázní s řádným vygruntováním celého bytu, naplněním krabic vánočním cukrovím a hlavně sháněním toho nejkrásnějšího stromečku a dárků.

Děti to mají celkem jednoduché. Sem tam chodí do školy, sem tam se učí moderně on-line, ale hlavně očekávají, že jim Ježíšek splní jejich přání a přinese celou tu kupu dárků, o které si mu napsaly. 

V celém tom běsnění se tak nějak ztrácí podstata vánoc jako  takových. Koho dneska zajímá, kdy a proč vlastně slavení vánoc vzniklo? Myslím, že v rodinách se o tom dneska s dětmi moc nemluví. Co však k vánocům patří a skoro každý má doma? Přece betlém! Výjev znázorňující narození Ježíše Krista v Betlémě a jeho položení do jesliček se zprvu stavěl v chrámech. Postupně se tento zvyk rozšířil a betlémy z nejrůznějšího materiálu se dostaly do domácností. 

Máte doma betlém? Máte snad dva? Nebo dokonce tři? Pan Jaroslav Kyzlík z Podlusk (část Roudnice nad Labem) jich má doma asi tři stovky! Loni jsem se celkem náhodně v místní FB skupině o něm dověděla, domluvila se s ním a šla jsem se k němu podívat. Zavedl mě do přístavku na dvorku, vybaveného policemi. Na policích jeden vedle druhého stály betlémy, většinou papírové nebo vyřezávané z překližky. Mezi nimi problikávaly žárovičky. Také v podkroví měl další police zaplněné betlémy. Poseděla jsem s ním a s jeho paní u kávy a vyslechla si vyprávění o jeho sběratelské zálibě. Přes rok má betlémy složené, s předstihem před vánocemi vždy nějaké vybere a pro radost svoji i známých je takto vystaví. Měla jsem sice s sebou foťák, ale vůbec jsem nenašla odvahu v tom prostředí plném světýlek fotit.

Letos už pan Kyzlík nemá betlémy jen doma, ale část jich je pro potěšení malých i velkých vystavena v městské knihovně a v infocentru. Samozřejmě jsem si nemohla nechat tuto příležitost ujít a zašla se na betlémy podívat. V knihovně jsem zastihla skupinu dětí zřejmě z družiny, která pozorně poslouchala výklad o vzniku jesliček. Posadila jsem se, poslouchala s nimi a líbilo se mi, že se tímto způsobem děti s tradicí vánoc seznamují.

Máte-li chuť, odložte na chvíli práci a pojďte si se mnou pár betlémů prohlédnout a navodit si vánoční náladu. Pusťte si k tomu třeba zrovna Půjdem spolu do Betléma.

Na závěr mám pro vás malý úkol. Víte, proč se některému betlému říká "tříkrálový" a jak se pozná? Kdo z vás to ví, prosím, neprozrazujte hned :).

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.