Zdravé a nezdravé potraviny. Nesmyslné slovní spojení, kterému však lidé věří
Ilustrační foto: Ingimage

Zdravé a nezdravé potraviny. Nesmyslné slovní spojení, kterému však lidé věří

20. 12. 2021

Čím dál více lékařů a odborníků na výživu mluví o tom, že neexistují takzvaně zdravé a nezdravé potraviny. Jde jen o marketingový tah, který způsobil, že mnoho lidí ve snaze zlepšit svou kondici považuje za zdravé potraviny, které k tomuto označení mají daleko. A naopak, některých se zbytečně bojí.

Každé ráno ovoce, müsli tyčinku a sklenici džusu. Pro někoho je tato kombinace symbolem správné a zdravé výživy. Někdo jiný namítne: všechny tři potraviny obsahují cukry, často ve vysokém množství, tudíž nejde o zdravou výživu. A pokračuje: vhodnější je dát si ráno vejce. Reakce: zbláznil jsi se, vejce není zdravé. Takto se lidé dokážou dohadovat do nekonečna a obrovské množství informací a rad různých výživových diktátorů, které se nyní v souvislosti se stravováním objevuje v médiích a na sociálních sítích, celý tento zmatek v pojmech rok od roku více posiluje.

„Mýty o potravinách, dezinformace a polopravdy o výživě, kterými je v poslední době veřejnost zahrnována, komplikují osvětu v oblasti výživy. Názory na výživu a takzvané zdravé či nezdravé potraviny se různí. Termín zdravá  a nezdravá potravina však není správný, jako zdravé či nezdravé hodnotíme množství potravin,“ říká Petr Tláskal, vedoucí lékař oddělení léčebné výživy ve Fakultní nemocnici Motol a předseda Společnosti pro výživu.

Typickým příkladem je vnímání důležitosti konzumování ovoce a zeleniny. Společnost pro výživu jej zmiňuje jako ukázku toho, jak se lidé nechají snadno obalamutit různými radami a doporučeními, které si někde přečtou, aniž by si k nim zjišťovali další informace. Zeleninu a ovoce označují za důležitou součást jídelníčku, která má jednoznačně pozitivní účinek na lidské zdraví. Nicméně není důvod ovoce a zeleninu nekriticky obdivovat a nahrazovat jí jakékoli další potraviny. Dát si večer salát je fajn. Jíst salát každý den k obědu i k večeři a nadávat partnerovi pokaždé, když si ugriluje kus masa, není fajn.

V jedné rodině nedávno řešili situaci, kdy sedmnáctiletá dcera odmítala jíst cokoli jiného než syrovou zeleninu. „Vegetariánka je už dva roky. Radost z toho nemáme, ale respektujeme ji a nechceme ji do ničeho nutit, nicméně nyní je příšerně hubená a  máme o ni strach,“ vypráví matka zmíněné dívky. Ta totiž v poslední době odmítá jíst i zeleninu tepelně upravenou. Tvrdí, že se v ní vařením či pečením ničí vitamíny. „Takže v podstatě jí jen syrovou zeleninu a ovoce. Byla jsem se poradit s lékařem a ten říká, že je to v jejím věku nebezpečné. Jenže ona si někde přečetla, že zdravá je výhradně syrová zelenina a odmítá na toto téma diskutovat. Bojím se, že když jí to budeme zakazovat a nutit ji jíst jinak, ještě více se zatvrdí a bude to ještě horší,“ říká matka.

Podobných případů se objevuje čím dál více a za většinou stojí skutečnost, že lidé uvěřili neprověřeným radám, poučkám, návodům. A pak si vsugerovali, že něco je zdravé a něco ne. Pro někoho je naprosto katastrofická představa, že si dá tavený sýr, pro někoho jiného je takovou zakázanou potravinou smetana či vejce, další omdlévá, když cukr jen vidí, natož aby ho pozřel. „Nejhorší je, když si člověk navozuje pocit viny, že něco snědl. Jenže takzvaně zdravé a nezdravé potraviny neexistují. Každá surovina může být škodlivá, záleží na konzumentovi, frekvenci a dávce,“ říká lékařka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová. „Mnohem více než potraviny nás ohrožuje stres, spěch a s ním spojený nepravidelný režim v jídle.  Ten je obvykle mnohem větší problém než to, jestli si člověk občas dá něco takzvaně nezdravého,“ vysvětluje.

Řada lidí přemýšlí nad tím, co jí, právě v období končícího roku. Souvisí to s oblíbeným rituálem dávat si takzvaná novoroční předsevzetí. U mnohých lidí vypadají takto:

„Úplně přestanu jíst sladkosti.“
„Stanu se vegetariánem.“
„Přestanu smažit, budu vše jen dusit.“
„Už nebudu doma péct, jen z toho tlousteme. Ano, myslím to vážně, od 1. ledna nepeču, tak se ještě pořádně nadlábněte cukroví.“
„Každé ráno budu snídat ovesnou kaši a ovoce.“

Jak podobná předsevzetí končí, si může dosadit každý sám. Dáma, která přestala péct, zpravidla už v únoru smaží koblihy. Muž, který se stal vegetariánem, peče bůček. Ten, který snídal celý leden ovesnou kaši, z toho málem zešílel a v únoru už snídá zase párky.

Takže, mnohem jednodušší by bylo, dávat si každý den něco jiného, podle chuti, podle kalorií, které potraviny obsahují, podle toho, jaký ten den budeme mít režim, kolik energie vydáme. Jenže jednoduché věci v poslední době lidem připadají složité a tak raději vedou nekonečné debaty na téma zdravé a nezdravé potraviny.

jídlo Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.