Otužování je zdraví prospěšné, ale rozhodně to neplatí pro každého
FOTO: Miloslav Křížek

Otužování je zdraví prospěšné, ale rozhodně to neplatí pro každého

20. 1. 2022

Hloučky lidí u řek, potoků a rybníků jsou nyní vidět častěji než kdy dříve. Plavání či namáčení se do vody ve volné přírodě v zimních měsících se stalo módní už před několika lety a nyní jeho obliba vrcholí. Otužují se mladí i lidé ve vysokém věku. Jenže lékaři čím dál častěji říkají: Pozor!

Způsobů, jak se otužovat, je na výběr hodně, bohužel, mnoho lidí sahá ihned k heroickým výkonům. Hupnou do studené vody, nechají se přitom vyfotit a pak si s radostí čtou, jak jim jejich kamarádi na sociálních sítích píší, že jsou borci. Skutečné otužování však spočívá v něčem jiném. „Plavání v ledové vodě nebo dokonce pod ledovými krami je extrém a ten už není pro každého. Otužování ledovou sprchou a aktivní pobyt v chladné vodě mohou provádět zdraví jedinci, ale po postupné adaptaci na nízkou teplotu. Tato aktivita ale není vhodná pro lidi s onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem a plicními onemocněními,“ říká lékařka Eva Kociánová, která je garantka projektu Srdce v hlavě. Z mnoha stran však lidé slyší, že otužování je vhodné pro každého a tak se do něj často pouštějí i ti, kteří trpí určitými zdravotními potížemi nebo ani netuší, že nějaké zdravotní problémy mají, což může být problém třeba v případě, že člověk má problémy se srdcem, které ho zatím nijak neomezují, ale při vnoření se do ledové vody, se mohou projevit velmi silně.

Ideální forma otužování je méně doma topit a nevrstvit na sebe spoustu oblečení, když nejsou extrémní mrazy. Říká se tomu zlepšování tolerance vůči chladu a bez ní by se člověk do současné módy koupání se ve studené vodě v zimě vůbec neměl pouštět.

Lékaři doporučují, že když se člověk rozhodne jít koupat v zimě v terénu, měl by se předtím aspoň tři týdny každý den otužovat studenou sprchou. Stačí si ke konci sprchování na deset vteřin pustit studenou vodu. A další zásada je, nikdy nejít do přírody smáčet se v ledové vodě sami. Vždy mít sebou  parťáka nebo větší skupinu lidí, kteří jsou schopni v případě potíží pomoct nebo pomoc přivolat.

Prospěšnost otužování lékaři nezpochybňují, naopak. Shodují se, že přináší lepší náladu, více energie, zlepšuje adaptaci na stres i odolnost proti infekčním onemocněním.

Pozor by si však měli dávat lidé s vysokým krevním tlakem. „Ti nezřídka trpí tlustší svalovinou srdce, my lékaři tomu říkáme hypertrofie myokardu, což je situace, kdy se srdce náchylnějí ke vzniku arytmií. Chladná voda práh pro vznik arytmie snižuje,“ říká lékařka Eva Kociánová. „Víme však, že dlouhodobé a pravidelné střídavé vystavování teplu a chladu zlepšuje pružnost cév. Toho se dá dosáhnout saunováním nebo střídavými koupelemi. Cévy, které jsou pružné, jsou zároveň mladé,“ vysvětluje.

Lidé by si měli dát pozor na pocit chladu v končetinách, přeskakování srdce, bolest na prsou nebo ztížené dýchání. Pokud něco takového při pobytu ve studené vodě cítí, měli by s otužováním přestat a jít se poradit s lékaři. Platí to v každém věku, protože otužováním si mohou ublížit nebo naopak pomoci lidé třicetiletí stejně jako sedmdesátiletí.

cvičení zdraví životní styl
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%