Sčítání lidu: V Česku žije 10 524 167 obyvatel, polovina z nich ve čtyřech krajích. Seniorů je přes dva miliony
Ilustrační foto: Jan Raška

Sčítání lidu: V Česku žije 10 524 167 obyvatel, polovina z nich ve čtyřech krajích. Seniorů je přes dva miliony

13. 1. 2022

Český statistický úřad představil první výsledky sčítání lidu, domů a bytů, které se konalo loni od 27. března do 11. května. Výsledky ČSÚ potvrzují, že Česko stárne. Lidí ve věku nad 65 let je celkem 2,1 milionu.

"Nejvyšší nárůst počtu obyvatel byl zaznamenán ve Středočeském kraji, a to zhruba o deset procent, naopak největší pokles na východě republiky a severozápadě Čech," uvedl ředitel odboru statistiky obyvatelstva Českého statistického úřadu (ČSÚ) Robert Šanda. Podle něho téměř polovina z 10 524 167 obyvatel Česka žila ve čtyřech krajích - v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Celkem 494 000 osob žijících v Česku jsou lidé s cizím občanstvím. Cizinci tak tvoří celkem 4,7 procenta obyvatelstva Česka. Nejvyšší podíl činili osoby s ukrajinským (1,4 %), slovenským (0,9 %) a vietnamským občanstvím (0,5 %). Cizinců tedy oproti roku 2011 přibylo, ne však již tak rychle jako před minulým sčítáním.

K české národnosti se přihlásilo přes šest milionů lidí. K moravské národnosti to bylo 359 000, což představovalo 5 procent osob, které se přihlásily výlučně k jedná národnosti. Přes 400 000 lidí zvolilo kombinaci národností, přičemž otázka na národnost nebyla povinná. Další dobrovolnou otázkou byla náboženská víra, na niž odpovědělo 70 procent lidí. Z nich 48 procent uvedlo, že jsou bez náboženské víry.

Ze sčítání lidu také vyplynulo, že došlo k poklesu obyvatelstva v produktivním věku. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku, což je o 1,7 roku více než před deseti lety. Nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku 44 a 45 let, nejméně početní pak lidé ve věku 21 let. Obyvatelstvo Česka stárne. Celkem 2,1 milionu osob jsou lidé ve věku nad 65 let, tedy každý pátý člověk. „To je o půl milionu více, než při posledním sčítání,“ uvedl Robert Šanda.

Podle ČSÚ celkem 50,7 procent obyvatel Česka tvoří ženy, 49,3 procent muži. Téměř pět procent - konkrétně 4,7 procenta obyvatelstva - tvoří cizinci. Ze sečtených obyvatel ve věku patnácti a více let bylo 32,1 procent svobodných a 45,6 procent ženatých či vdaných. Mezi ovdovělými výrazně převažují ženy (13,3 %) nad muži (2,9 %).

Vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR obecně přibývá, aktuálně tvoří 18,7 procenta populace, přičemž vyšší vzdělání mají ženy. Podle Roberta Šandy počet vysokoškolsky vzdělaných lidí přesáhl 1,5 milionu, oproti minulému sčítání přibylo i lidí s maturitou. Z lidí starších patnácti let má maturitu již 53,1 procenta. Středoškolské vzdělání bez maturity nebo výuční list má asi třetina populace.

„Domovní fond se v Česku rozrostl na 2 353 024 domů a ve srovnání s rokem 2011 tak přibylo téměř 195 tisíc domů. Za posledních 30 let se jejich počet u nás zvýšil dokonce o více než 484 tisíc, což představuje pětinu celkového domovního fondu, říká Robert Šanda. Nejrozšířenějším typem vlastníka domů byly fyzické osoby, které vlastnily 88,4 % všech domů. Druhou nejčastější formou vlastnictví bylo „spoluvlastnictví vlastníků bytů (jednotek)“, které bylo evidováno u 146 799 domů. Vlastnická struktura domů nebyla poprvé v historii sčítání zjišťována přímo od respondentů, ale byla odvozena z evidovaných údajů v katastru nemovitostí. Zhruba každý čtvrtý dům v Česku pochází ještě z období před rokem 1946.

Dnes zveřejněná data bude Český statistický úřad v příštích měsících dále doplňovat do většího územního detailu. Ve druhém a třetím čtvrtletí 2022 přibydou informace o bytech a další charakteristiky obyvatelstva. Ve čtvrtém čtvrtletí budou zveřejněna data o domácnostech a dojížďce. Veškeré aktuální informace včetně tabulek a kartogramů jsou uvedeny na webu www.scitani.cz.

 

Česká republika obyvatelstvo
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.