Šroubek aneb Proč (ne)číst návody
Ilustrační foto: Pixabay

Šroubek aneb Proč (ne)číst návody

21. 1. 2022

Taky to tak máte? Snažíte se uvést přístroj do provozu, aniž byste si přečetli návod? Já se přiznám, že skutečně důsledně se držím jen návodů na Lego a Ikea.

U těch ostatních věcí jako je lednička, pračka, myčka, tablet, telefon, počítač, televize nebo auto sázím na vlastní inteligenci.

„To bude určitě blbovzdorný. Přeci nebudu ztrácet čas,“ říkám si, a pak se s tím morduju metodou pokus – omyl. Velice často, po pár hodinách, kdy zmítaná záchvaty beznaděje zjišťuji, že to zas tak jednoduché není, na návod stejně dojde. Sice nerada, ale nakonec musím připustit, že vlastní inteligence selhala. Ale i ke čtení návodu by leckdy bylo potřeba mít návod, a ne každému návodu je možné věřit zcela bezmezně. O tom jsem se přesvědčila nedávno, když jsem se rozhodla zakoupit novou televizi.

Byla to rychlá akce. Po obědě jsem navštívila nedaleký malý krámek, kde prodává soused a za chvíli jsem ji měla doma. Nebylo třeba číst návod, protože montáž byla poměrně jednoduchá: nasadit a dvěma šroubky přidělat nožičky. Hotovo. Televize na poličce už byla v zásuvce, stačilo jen vložit přiložené baterie do ovladače. Snažila jsem se jednoduchým, stokrát vyzkoušeným pohybem sejmout zadní kryt ovladače. Nic. Ani se nehnul. Znovu a znovu. Nic. Co se dalo dělat. Vzala jsem si návod: Vyšroubujte šroubek ze zadního krytu a vložte baterie a opatrně zvedněte kryt. „No tedy, že mě to nenapadlo. Zvláštní, že jsem si šroubku sama nevšimla. Hmmm, ale ani teď ho nevidím. Zdá se, jako by tam ani nebyl. Nebo je to takový ten hodně zapuštěný šroubek, co mívá Ikea. Určitě bude potřeba speciální imbus. To se divím, že ho k tomu nedali,“ pomyslela jsem si s údivem. Vyzkoušela jsem tedy všechny imbusy, které jsem doma našla. Bez výsledku. Neuspěla jsem ani s křížovým šroubovákem. Zatímco hladina adrenalinu postupně rostla, moje sebevědomí mezitím značně klesalo. Návodem doporučovaná opatrnost šla stranou. Vzteky bez sebe, ve snaze už kryt vypáčit za každou cenu, jsem použila i normální šroubovák. Stále bez úspěchu.

Blížila se pátá a já si vzpomněla, že tou dobou se kolem nás vracívá soused z obchodu domů. Počíhala jsem si na něj na zahradě. Koukal na mě trošku překvapeně, neboť reklamaci na zahradě ještě nevyřizoval, ale v zájmu vlastní bezpečnosti se pokusil kryt sejmout bez zbytečných průtahů a poznámek. Stejným způsobem jako já. Nepovedlo se. Po všelijakém prohlížení a otáčení, nakonec kryt povolil a… šroubek byl v igelitovém pytlíčku uvnitř…

A pak věřte slepě návodům!

hobby Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%