Muži se už plastických operací nebojí. Chodí na ně čím dál více
Ilustrační foto: Ingimage

Muži se už plastických operací nebojí. Chodí na ně čím dál více

12. 2. 2022

Operace víček, výplně obličeje, vyhlazení tváře. To jsou nejčastější zákroky, které lidé podstupují, když nejsou se svým vzhledem spokojeni. Je jich čím dál víc a přibývá mezi nimi mužů. Roli v tom hraje i doba covidová – lidé se sami sobě nelíbí, když se vidí na obrazovkách počítačů.

Jednašedesátiletý Petr o svém vzhledu nikdy nijak zvlášť nepřemýšlel. Slýchával, že vypadá dobře, byl si vědom, že se ženám líbí. Jezdí na kole, stravuje se zdravě, nemá nadváhu. Věděl, že se o něm říká, že je pohledný, sympatický muž. Přesto loni podstoupil operaci víček, lifting obličeje a nyní uvažuje o liposukci břicha. „Mně totiž rozhodilo, když jsem se pozoroval při videokonferencích, které jsme ve firmě zavedli. Viděl jsem, jak jsem pomačkaný, povadlý. Měl jsem podbradek, prostě se tam na mě koukal starý, zanedbaný páprda a to jsem byl já,“ říká. Podobně jako on se svého vlastního obrazu zděsila řada lidí, která nebyla dříve zvyklá používat webkamery.

„Ano, pozorujeme, že se statisticky zvýšil počet operaci v oblasti obličeje: operace víček, faceliftingy, aplikace výplňových materiálu v obličeji. Lidé během home office viděli svůj obličej na kamerách častěji než obvykle a začali zvažovat podstoupení některých omlazujících zákroků,“  říká plastický chirurg Roman Kufa.

Podobně jako jeho kolegové zaznamenal zvětšující se zájem ze strany mužů. Na zákroky jich chodí čím dál více.  A ještě další změna – na operace chodí stále starší populace. Je to potvrzení toho, o čem se mluví už delší dobu, a sice, že mnozí senioři žijí aktivní život a s tím souvisí i to, že jim není jedno jak vypadají. Pro někoho to znamená třeba to, že se hezky obléká, pro jiného to, že si nechá upravit víčka, aby se cítil lépe.

Pracovníci klinik estetické chirurgie zaznamenávají ještě jeden trend. Na zákroky chodí lidé různého sociálního postavení, tedy už nejde o výsadu pro bohaté a také se změnilo to, že lidé už zákroky netají. Přestali se za vylepšení stydět, naopak se stalo předmětem společenských diskusí. Což ovšem někdy vede k bizarním situacím, kdy se sejdou dámy a začnou si na celou kavárnu sdělovat, co má která nového, umělého, lepšího, což osazenstvo ostatních stolů se zájmem poslouchá. Ne každému to může připadat přirozené, natož vkusné, sdělovat světu, že má někdo nová prsa nebo vyhlazenou tvář.

Covidová doba přispěla k tomuto trendu. Lidé při práci z domova měli čas na rekonvalescenci, takže si mnozí řekli, že právě dobu, kdy se nechodilo do společnosti, využijí k nějakému tomu vylepšení.

„Určitě je velký nárůst z řad mužů. Už se nestydí o estetických zákrocích mluvit nebo přiznat kamarádům, že byli na plastice či si nechali vyhladili vrásky botulotoxinem. Muži se začali více starat o svůj vzhled, ideál mužské krásy už dnes není upocený muž s pokleslými víčky,“ říká plastický chirurg Roman Kufa. Nejvíce podle něj chodí muži na operace očí, aplikaci botulotoxinu a liposukci břicha a boků.

Objevil se ještě jeden pozoruhodný trend související se stárnutím společnosti a změnami životního stylu lidí vyššího věku. Zatímco dříve chodily na zvětšování prsou především ženy ve věku mezi osmnácti a třiceti lety, nyní je mezi nimi hodně žen ve věku čtyřicet a padesát. „Není výjimkou, že s tímto požadavkem přijde i žena v šedesáti letech,“ podotýká doktor Kufa.

I to je potvrzení toho, že mnohé ženy v šedesáti žijí stejně jako ve třiceti. Pečují o sebe, sportují, chtějí se líbit, hledají lásku, mnohé ji mají a chtějí být pro ni atraktivní. A je početná skupina žen, které si pod pojmem atraktivita představí pevná ňadra, byť je jim šedesát let.

Jde o téma, které rozhodně přitahuje pozornost, ale také budí vášně. Stejně jako pro někoho je nějaká ta úprava běžná věc, pro jiného, je to nepředstavitelný zásah do přirozenosti, zbytečnost, rozmařilost. Nicméně, zdá se, že těch, kteří těmto možnostem, jež současný svět nabízí, přibývá.

plastická chirurgie zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.