Mám ráda kuchařské knihy - XLIX. díl
Ilustrační foto: Pixabay

Mám ráda kuchařské knihy - XLIX. díl

10. 3. 2022

Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi, stejně jako já, dobré jídlo. Nad obsahem dnešního dílu jsem opravdu dlouho přemítala. Vždyt jsem jich napsala už opravdu dost. A pak jsem si řekla, těstoviny to bude ono. Takže, kdo má čas a chuť, ať si v klidu vybere. Je to opravdu pel-mel receptů na toto téma. A jejich příprava nezabere mnoho času.

1. Penne ve smetanové omáčce - 4 porce

400g penne (případně kolínek či vřeten), 500g lososa (lze nahradit i jinou mořskou rybou), sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 100 ml bílého vína,100 ml smetany, 1-2 lžíce máslové jíšky (lze ji nahradit i hotovou granulovanou), 1-2 lžičky provensálského koření, cukr, bazalka, 1-2 lžičky směsi čtyř pepřů, 2 větší rajčata na ozdobu.

Těstoviny uvaříme na skus,tedy zhruba 10 minut v osolené vodě. Rybu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na velké kusy, které osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a kousky ryb na něm z obou stran opékáme. Pak je vyjmeme a odložíme stranou. 

V pánvi smícháme 250 ml vody, citronovou šťávu, bílé víno a smetanu a vše uvedeme do varu. Nakonec vmícháme jíšku a zhruba 1 minutu vše povaříme. Ochutíme provensálským kořením, osolíme, opepříme a také trochu přisladíme. Hotové těstoviny scedíme a necháme okapat v sítu. Kousky ryb vložíme do omáčky a asi 5 minut prohříváme pod bodem varu. Těstoviny rozdělíme na talíře a jednotlivé porce ozdobíme lístky bazalky, barevným pepřem a popřípadě i kostičkami rajčat.

2. Špagety s citronem - 4 porce

500g  špaget, sůl, 4 jarní nebo pórkové cibulky,1 lžíce másla, strouhaná kůra z poloviny citronu, 4 lžíce suchého sherry, 125g zakysané smetany, 3 lžíce citronové šťávy, pepř, 4 snítky meduňky, 2 lžíce posekaného kopru, 60 gr strouhaného parmezánu 

Uvařené a scezené těstoviny prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Cibulky očistíme,omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle. Potom vmícháme do cibulek citronovou kůru, suché sherry a zakysanou smetanu. Na mírném ohni necháme asi 5 minut dusit. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Mezitím omyjeme meduňku, osušíme a otrháme lístky. Několik lístků ponecháme stranou na ozdobu, zbytek posekáme. Špagety, meduňku a kopr vmícháme do omáčky. Těstoviny upravíme na talíře a posypeme parmazánem. Podáváme zdobené lístky meduňky či plátky citronu a snítkami kopru.

 

3. Široké nudle se šunkou a mátou- 4 porce

1 velká mrkev, 100 gr šunky, 1 lžíce oleje, 6 snítek máty, 1 lžíce zakysané krémové smetany, 50 gr mraženého hrášku, sůl, pepř, 400 gr širokých nudlí

Mrkev pořádně omyjeme,potom oškrábeme a podélně pomocí škrabky vytvoříme tenké plátky. Mezitím nakrájíme šunku na široké proužky. V pánvi rozpálíme olej, plátky šunky na něm krátce opečeme a vyjmeme. Hrášek necháme lehce povolit a spolu s tenoučkými plátky mrkve opékáme na vypečeném tuku jednu až dvě minuty. Mátu opereme, otřepeme přebytečnou vodu, otrháme, lístky nadrobno posekáme a přidáme je na pánev s mrkví a hráškem. Potom do směsi vmícháme opečenou šunku a podle vlastní chuti osolíme a opepříme. Nudle uvaříme tak,aby byly tzv.ak dente. Hlavně se nesmí rozvařit! Pak je scedíme, propláchneme a rozdělíme na talíře. Těstoviny přelijeme zeleninovo-šunkovou omáčkou a nakonec můžeme jednotlivé porce ozdobit zbytkem mátových lístků. Kdo nemá rád intenzivní vůni a chuť čerstvé máty,může použít  pažitku nebo petrželku.

 

4. Zapečené makarony s brokolicí - 4 porce

500 gr makaronů, sůl, pepř, 500 gr brokolice, 500 gr rajčat, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky Sambalu Oeleku (lze koupit např.v Tescu nebo v prodejnách se zahraničním kořením), 300 gr mraženého hrášku, 4 vejce, 300 ml mléka, 100 gr strouhaného parmezánu,tuk na vymazání

Makarony uvaříme v osolené vodě na skus, poté je scedíme a necháme okapat. Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a povaříme cca 4 minuty v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Rajčata na vršku nařízneme do kříže, spaříme vřelou vodou a poté je snadno oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mezitím troubu předehřejeme na 220°C. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a na něm zesklovatíme cibuli. Poprášíme ji kořením Sambal Oelek, přidáme vařené a okapané makarony a vše dobře promícháme. Obsah pánve pak promícháme spolu s růžičkami brokolice, oloupanými rajčaty a hráškem a směs pak narovnáme do hlubší vymaštěné nádoby. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a nalijeme na makarony. Posypeme parmazánem a zapékáme přibližně 20-25 minut.

Poznámka: Sambal Oelek je směs dost ostrého  koření. Pro ty, kteří mají radši méně pálivá jídla, doporučuji nahradit jej sladkou paprikou.

Dobrou chuť všem přeje Váš Karfík.

Dnešní recepty mám vystříhané z nějakého časopisu, ale název si bohužel už nepamatuju.

 

 

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.