Ojedinělé České středohoří
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Ojedinělé České středohoří

31. 3. 2022

České středohoří. Chráněná krajinná oblast. Kraj barev a vůní. Kraj ovocnářství a úrodných polí. Středohoří je podivuhodný kraj. Tímto krajem se můžete toulat bez obav z nějaké divočiny.

Mezi půvabnými kopečkami se rozprostírají vesničky, všude lze něco koupit k občerstvení a autobusy také mohou přivézt poutníky i ze vzdálených míst.

České středohoří - chráněné území je třetí největší v České republice. Je velkým lákadlem pro malíře, fotografy, přírodovědce. Jedinečnost této krajiny spočívá v tom, že třetihorní vulkanické kužele vyčnívají nad své okolí. Z každé větší či menší hory či kopečka je překrásný výhled do krajiny. Údajně je to kraj, který nemá jinde v Evropě obdoby.

České středohoří -  náš sobotní výlet směřoval pro nákup jablek z místních zdrojů v Želkovicích , ale když vidíte tu probouzející se krásu přírody, nelze oddolat pokušení ,  zastavit se  a pokochat se okolím. A když už zastavit, tak zdolat hned jeden vršek  zvaný Čičov. Kopec nad vsí Hořenov, který je stepního charakteru, hojně pokrytý kavilem a také zde hojně kvete koniklec.  Bohužel ten ještě nevykvetl. Kopec spásají ovce a tím i udržují jeho charakter. Na Čičov výstup není nikterak náročný a když se člověk octne na vrcholku je šťastný. Já se tedy tak cítím. Cítím tu boží a všemocnou sílu přírody, volnosti a pokory. Cítím tu energii, která dodá člověku sílu. 

České středohoří - kraj dobrot vypěstovaných na místní rodné půdě. V Želkovicích jsme nakoupili jablka a nazpátek jsme jeli přes bývalé Radovesické údolí, které je nyní protkáno cyklostezkami i výbornými silnicemi. Jsou zde odpočivadla, možnost oddechu při turistických výletech. Přes Kostomlaty jsme sjeli domů a já začala s přípravami na rodinnou sešlost.

České středohoří - botanicky nejpestřejší kraj Čech a Moravy. V Opárenském údolí od dubna do června tam tlučou slavíci. Vydejme se tam, poseďme, poslouchejme. Letos pro radost z pohybu i potěšení se opět vydám na místa, která mám tak ráda.

Krásné jaro přeji všem lidem dobré vůle!

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%