Závislost na plynu z Ruska sníží využití plynatosti dobytka i lidí
Ilustrace: Ingimage

Závislost na plynu z Ruska sníží využití plynatosti dobytka i lidí

1. 4. 2022

Krávy se velkou měrou celosvětově podílejí na produkci metanu. Teď toho chtějí evropské země využít a snížit tak závislost na zemním plynu z Ruska. A zkoumají i možnost zužitkování "větrů", tedy plynatosti u lidí.

Je to jen pár let, co vědci řešili snížení produkce metanu, tedy skleníkového plynu, který přispívá k oteplování atmosféry. Teď se zabývají opačným problémem - jak jeho produkci udržet, plyn shromažďovat a poté využít. Jde to například v energetice, kde ve směsi s jinými uhlovodíky může sloužit jako palivo, nebo v automobilové dopravě. Tam představuje jednu z pohonných látek pod označením CNG (Compressed Natural Gas - stlačený zemní plyn), jehož hlavní složku tvoří právě metan.

Značné množství metanu produkují právě krávy. Pokud váží 550 kilogramů, vypustí stovky litrů plynu denně, z toho necelá třetina je vázaná na metan. "Vytváříme systém, jak u evropských krav plyn zachycovat, separovat z něj metan a ten ukládat v zásobnících. Bude to mít zásadní vliv na energetickou rovnováhu v Evropě, závislost na ruském zemním plynu by se měla snížit o desítky procent," uvedl Paul Flatulencer z univerzity v Antverpách, který je také předsedou akční "metanové" skupiny při Evropské komisi. Zároveň se tím vyřeší i hrozící riziko související s metanem jako skleníkovým plynem - podle serveru Science News by v budoucnu mohli přezvýkavci představovat jeden z největších zdrojů tohoto plynu souvisejícího s lidskou aktivitou.

Lapače metanu u krav se používají například v Argentině s cílem ochránit tamní životní prostředí. V Jižní Americe žije přes 55 milionů krav a jen v Argentině tito přežvýkavci produkují víc než 30 procent všech emisí. Výzkumníci z argentinského Národního institutu zemědělských technologií napojili na první ze čtyř kravských žaludků - bachor - zařízení, kterým metan proudí přímo do vaku umístěného na zádech krávy.

Zkušenosti argentinských odborníků využijí i v Evropě. "Lapače na hřbětě mají z našeho pohledu velký potenciál. Už se domlouváme s nadnárodními koncerny na tom, že prostor na lapači využijí na své reklamní kampaně a podpoří tak náš projekt. Vak naplněný metanem také krávy nadlehčuje, takže netrpí onemocnění kloubů a při pohybu se obrazně řečeno vznášejí," poznamenává Flatulencer.

 

iss_4644_02591.jpg
                                                                                                            Ilustrační foto: ingimage

 

Snahy o snížení závislosti na ruském plynu se však nezastavují jen u krav. O takzvaných větrech se sice veřejně příliš nediskutuje, ale u vědců je situace jiná. "Lidské tělo produkuje okolo litru plynu každý den. Někdy to jde ven horem, někdy spodem. Je škoda toho nevyužít," říká Daniel Farter z třetí lékařské kliniky hamburského Lékařského institutu. V Evropě žije přes 700 milionů lidí, což podle něho skýtá značný potenciál, i když v "prdících" je jen okolo deseti procent metanu.

Technici pařížského Institut des Inventions liées à l'avenir de l'humanité přišli s nápadem, jak větry lapat. S použitím technologie používané na kosmické stanice ISS upravili klasický fitness balon tak, aby se dokonale spojil s "pozadím" lidí. Protopy se už testují ve vybraných zemích. A podle dosavadních výsledků lze říci jen jedno: funguje to.

pexels-olha-ruskykh-6454788.jpg
                                                                                                                    FOTO: Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

Apríl energie věda výdaje domácností
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.