Za pivem sklářů a chutnou kuchyní se vydejte do Cvikova
Pivovar s restaurací ve Cvikově. FOTO: Poskytnuto z archivu M. Ballíka

Za pivem sklářů a chutnou kuchyní se vydejte do Cvikova

13. 4. 2022

Existencí pivovarských restaurací při revitalizovaných tradičních pivovarech se objevuje silný fenomén. A sice pevné spojení tamních druhů piva a toho nejlepšího ze širokého rejstříku tradiční české kuchyně.

V Restauraci Sladovna uvnitř pivovaru ve Cvikově tomu není jinak. Nevtíravě elegantní design vás hned po vstupu naladí na strunu příjemného napětí. Ovšem motivace tu jde ještě dále. Značky piv upomínají na některé přírodní atraktivity a také existenci historicky zde sídlících uměleckých oborů.

Osmička Sklář patří k horkým provozům řady okolních hutí. Tamní mistři jsou dnes nositeli tradic české sklářské školy ve světě. Návštěva tam bývá vždy inspirující.

U Sváteční třináctky je její poslání zřejmé. Rozdávat radost při oslavách všeho druhu.

U zbylých značek zase existuje silná vazba na malebnou přírodu Lužických hor. Klíč je jméno téměř pravidelného kuželovitého vrcholu nedaleko města, Luž a Hvozd jsou další nejvyšší místa pohoří.

 cvikov1.jpg

K tomu všemu patří ovšem gastronomie. Zde je skutečně na výši, kuchyni totiž velí dlouhodobý kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Výběr tu však věru není lehký. Než projdete lístek, několikrát změníte původní záměr. Vedle neoddiskutovatelných jistot – svíčkové, gulášovky nebo uzeným plněných knedlíků narazíte na speciality. Kupříkladu pivovarské šunkofleky s kyselou okurkou.

Ale popořádku. Chystáte-li se na kratší výlet před obědem, posilněte se polévkou. Ty zdejší jsou husté a syté, navíc poznatelně nabízejí chuťovou stopu osvědčených domácích receptur. Zvolte třeba čočkovou. Hustá, že v ní stojí lžíce, vonící slaninou a vychytaným kořeněním. Chuť, která otevírá okno do kouzla pokrmů z počátků zrodu rodinného stříbra českých kuchařek. Po první lžíci, kdy se zazdá, že talíř nemůžete nikdy zdolat, najednou vidíte dno a nadšeně vyškrabujete  poslední zrnka čočky. S pořádným douškem některého z piv na čepu - proč ne kupříkladu nepasterované desítky Luž - získáte pocit, že už i bez dalšího chodu můžete po zbytek dne lámat skály.

Po návratu už na vás z lístku mrkají býčí líčka na cvikovské Sváteční třináctce, s kořenovou zeleninou a šťouchaným bramborem. Báječně chutnající vás vybaví kalorickou zásobou na celé odpoledne. A to jste vynechali maxi borůvkový knedlík se žahourem a omáčkou z lužických borůvek!

To všechno, s  nevídaně vstřícným personálem vyvolává ryzí pocit pohody. Forsážovaný navíc historickou kulisou vzácně zrestaurovaného areálu pivovaru, kde se vše odehrává.

 

Milan Ballík

 

 

 

 

 

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.